Renkli Kadınlar

Av. Yasemin Tekin “Arabuluculuk Sayesinde Davalar Azalacak”

Dilek Kaykılar

Dilek Kaykılar

Gazeteci, Yazar, İnsan hikayelerine meraklı, gezmeyi ve bir de denize yakın olmayı sever...
Haberi paylaşın...

Dünyada mahkemeye taşınmadan pek çok sorunu çözen sistem arabuluculuk, artık ülkemizde de hukukçuların uzmanlaşmasıyla hayata geçti. Arabuluculuk Uzmanı ve Eğitmeni Avukat Yasemin Tekin, arabuluculuk konusunda bilgiler verdi…

Arabuluculuk nedir, ülkemizde adı yeni yeni telaffuz ediliyor. Dünyada çok yaygın bir yöntem midir?

Arabuluculuk, 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk kanunu  MADDE 2 de “Sistematik teknikler uygulayarak, görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getiren, onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmesini sağlamak için aralarında iletişim sürecinin kurulmasını gerçekleştiren, tarafların çözüm üretemediklerinin ortaya çıkması hâlinde çözüm önerisi de getirebilen, uzmanlık eğitimi almış olan tarafsız ve bağımsız bir üçüncü kişinin katılımıyla ve ihtiyarî olarak yürütülen uyuşmazlık çözüm yöntemi” olarak tanımlanmıştır.

Bu sistem öncelikle Amerika, İngiltere ve Avustralya Yeni Zelanda da başladı. Sonrasında da Avrupa’da 40-50 yıldır uygulanan bir anlaşmazlık çözüm yöntemidir. Aralarında davaya konu olmuş veya olabilecek bir uyuşmazlık olan kişilerin meseleyi bir arabulucu eşliğinde karşılıklı olarak müzakere ederek çözüme kavuşturdukları bir süreçtir.

Dünyadaki gelişimine paralel olarak ülkemizde 1990’lı yılların sonu itibarıyla, özellikle başta akademik çevrelerce üzerinde durulan ve tartışmalar yapılan ve bilimsel makaleler, raporlar yazılan bir konuydu.  03.06.2008 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisine sevk edilen 6325 sayılı “Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Tasarısı”, 7 Haziran 2012 tarihli oturumunda kabul edilerek yasalaştı.

Kimler arabulucu olabilir, hangi kriterler gereklidir?

Şartlar şunlardır: 5 yıllık kıdeme sahip Hukuk Fakültesi mezunu olmak , 48 saatlik  Zorunlu Arabuluculuk Eğitimini tamamlamak, Arabuluculuk Yazılı ve uygulama sınavını başarıyla geçip Arabuluculuk siciline kaydolmak…

Arabulucu eğitimini kimler veriyor?

Bu eğitimi bünyesinde Hukuk Fakültesi olan üniversiteler verebilmektedir. Eğitim veren kuruluşlar http://www.adb.adalet.gov.tr/arabulucu/Egitim.aspx listesinde belirlidir. Bu  eğitim bir çok psikoloji ya da sosyoloji biliminin dinamiklerini de içeren bağımsız bir disiplin olarak yurtdışındaki üniversitelerde bilim dalı olarak görülmektedir. Bu sebeple Arabuluculuk eğitimi yanında mesela koçluk eğitimi de çok yakın bir başka eğitimdir.

Şu anda arabuluculuğun zorunlu olduğu haller nelerdir?

Hali hazırda İş Mahkemeleri kanununda yapılan değişiklik ile , “Kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır.” Yani Arabuluculuğa başvurulmadan dava açılamamaktadır. Arabulucuya başvurmadan dava açılması durumunda, mahkemece ilk celse dava şartı yokluğundan davalar reddedilmektedir.

İş davaları yanında, ticari davaların da kısa bir süre sonra zorunlu olarak arabuluculuğa gitmesi de gündemdedir.

 

Aile hukukunda da arabuluculuğun çok önemli olduğunu düşünüyorum, sen ne dersin?

Aile hukukunda Arabuluculuk dünyanın gelişmiş ülkelerinde çok yoğun olarak uygulanıyor. Dünya örneklerinde taraflar Arabulucuya mahkemece yönlendirilir ve çözüm üretmeleri konusunda desteklenirler. Faydaları saymakla bitmeyecek bir yöntem olarak bu konuda uzmanların yetiştirilmesi ve arabuluculuğun bu konuda gündeme alınması yakındır.

BOŞANMA DAVLARINDA FAYDALI OLUR

Özellikle boşanma davalarında nasıl bir fayda sağlar?

Özellikle boşanma davalarında, mal paylaşımı, nafaka, tazminat ve eşya, katkı payı davaları gibi tarafların üzerinde serbestçe karar verebileceği alan ve konularda ihtiyari olarak halen uygulanmaktadır.

Aile kurumunun ortadan kalktığı bu durumlarda, tarafların sonraki hayatlarında varsa çocukları ile ilişkilerini sağlıklı yürütecek süreçlere olan ihtiyaç nedeniyle , boşanma sırasındaki anlaşmazlık konularını çözmede  bu yöntemi kullanmaları faydalarınadır.

Ancak şunu söylemem gerekir ki aile içi şiddet iddiası olan bir durumda arabuluculuk yapmak ülkemizde yasaklanmıştır.

Kadınların davalarda hak arayışında arabululucuk işe yarar bir yöntem olur mu?

Arabuluculuk hak aramaya engel olmayıp, hak arama sırasında, yargı da geçen yıllar ve masrafın olmadığı bir yöntem olduğundan evet kesinlikle işe yarar bir yöntemdir.

İş hukukunda haksızlığa uğrayanlara konunun uzmanı olarak tavsiyelerin neler olur?

İş uyuşmazlıklarında, işçi mahkemeye gitmeye karar verdiğinde (işten atıldığında, işçilik alacakları için v.b)  dava açacak ve açacağı dava ortalama 3 sene sürecektir. Bu dava sonrasında alacağı rakam ya da edimin, 3 -4 sene sonrasında işçinin ihtiyacını karşılayıp karşılamayacağı belli değildir. Kaldı ki, mahkeme masrafları ve avukatlık ücretleri ile eline geçen para beklentisinin çok altında kalabilir.

Halbuki Arabuluculuk yöntemi denendiğinde hiç masraf yapmadan diğer taraf ile masaya oturma ve anlaşmazlığını davadan önce Arabulucu huzurunda müzakere etmek için bir muhatap bulma şansını yakalar. Bu nedenle ülkemizde Arabulucu ile masaya oturan işçi yada işveren masadan %93 oranında anlaşarak kalmışlardır. Arabuluculuğun ruhunda onarıcı adalet olduğu için, tarafların anlaşmazlıkları daha da derinleşmeden ve davaya gitmeden önce karşılıklı iletişim kurdurularak çözüme bir adım yaklaşmaktadırlar.

 

YASEMİN TEKİN KİMDİR?

Dokuz Eylül Üniversitesi  Hukuk Fakültesi’ni 1993 yılında bitiren Yasemin Tekin, 1995 yılından beri Serbest  Avukat olarak görev yapıyor.

2013 yılında Arabuluculuk Daire Başkanlığına kaydoldu.

2015 yılında Written&Practice Examination, Prowed Solo Mediatıon Cases and Qualified for İMİ  Certification (TR-00001) (İleri Arabuluculuk Eğitimi ve uluslararası akreditasyon)

4 Days Supervision for Trainer&Qualified for Glbal Mediatiors Network Certified    Mediatıon Trainer (TR-CMT-2016.0714.0004) Global Mediatıon Netvork Süpervizyon çalışması yaptı.

2014_2015 İzarader (İzmir Arabulucular Derneği ) Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi, Kurucu Yönetim Başkan Yardımcısı

ACDER ( Anlaşmazlık Çözümleri ve Araştırma Derneği)  Koordinasyon Kurulu üyesidir.

Akdeniz Uyuşmazlık Çözüm Merkezi Kurucu Ortağıdır.

Uluslararası Arabuluculuk Derneği  Kurucusu ve Başkan Yardımcısıdır.

İzmir Barosu Arabuluculuk Komisyonu üyesidir.

Bir önceki yazımız olan Melda Tunçel, "Dile Senden Ne Dilersen' Diyor... başlıklı yazımızı da okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ