Gebelikte Şeker Yüklemesi Yapılmalı Mı?

Gebelikte Şeker Yüklemesi Yapılmalı Mı?
Gebelikte Şeker Testinin Yapılmasına Nasıl Karar Verilir?
Annede şeker hastalığının belirtileri, susuzluk, kilo kaybı, halsizlik, aşırı yemek yeme gibi nedenlerdir. Bazı anne adaylarında bu belirtiler gözükmeyebilir. Gebelik döneminde anne adayında, önceden gelmiş olan bir şeker hastalığı olmamasına rağmen şeker seviyesinde yükselme olabilir. Bu yükselme büyük ihtimalle gebelik şekerini işaret eder. Gebelik şekeri olup olmadığının belirlenebilmesi için anneye 24 ve 28. haftalarda şeker yükleme testi yapılır.
Şeker Yüklemesi Nasıl Yapılır?
Bu test için uygulama zamanı olarak 24 ve 28. haftalar arası belirlenmiştir. Gebe olan anne adayına ilk önce 50 Gr Glikoz içirilir. Yaklaşık 1 saat sonra kandaki Glikoz seviye kontrol edilip Glikoz seviyesi 140 mg/dl altında ise gebelik şekeri olmadığı sonucu ortaya çıkar. Eğer kandaki Glikoz değeri 140 mg/dl üstünde ise, 3 saate yayılan dönemde 100 Gr Glikoz testi yapılır. Bu 3 saat sonunda anne adayında gebelik şekeri olup olmadığı belirlenir. Şeker testinin sonucunun doğru çıkması için 3 saatlik dönemde bir şey yenilip içilmemesi önemlidir.
Şeker Yüklemesi Zararlı Mı? Anne Ve Bebek Açısından Risk Taşır Mı?
Şunu belirtelim, gebelik öncesi veya gebelik sırasında anne adayında şeker hastalığının çıkması, anne ve bebek için belli bir risk oluşturur. Bu dönemde anne adayının şekerini dengede tutmak önemlidir. Gebelik sırasında oluşan şeker hastalığı, geçmişten gelen şeker rahatsızlığına göre daha düşük risk taşır. Hamilelik sırasında yaşanan şeker rahatsızlığı anne adayında, yüksek tansiyon, düşük, erken doğum gibi sorunlar yaşatabilir. Hamilelik öncesi şeker hastalığı olan anne adaylarının bebeklerinde bazı sorunlar ve anormallikler olabilir. Bu risk hamilelik şekeri olan annelerin bebeği için geçerli değildir. Hamilelik öncesi veya sonrası şekeri olan annelerin bebeklerinde bebek gelişimi sorunu olabilir. Annenin gebelik süresince şekerinin kontrol altında tutulması çok önemlidir. Anne adaylarının HbA1C ve glikoz seviyelerinin takibinin yapılması gereklidir.
Anne Adayında Şeker Rahatsızlığı Var İse Çocuğa Olumsuz Etkileri Nasıl Olur?
- Bebeğin iri olması
- Beyin ve santral sinir sisteminde olan anomaliler
- Kulak anomalileri
- İleri aşamada kalp hastalıklarının oluşması
- Bebeğin olması gerekenden küçük olması
- Doğumdan sonra bebeğin kan şekerinin düşmesi, hipokalsemi, polisitemi, hiperbiluribinemi yani sarılık riskleri
Gebelik Şekeri Nasıl Tedavi Edilir?
Annede gebelik şekeri var ise ağızdan ilaç verilerek tedavi uygulanmaz. İnsülin, egzersiz, diyet gibi tedavilere başlanır. Doktorun ve diyetisyenin hazırladığı diyet programı ile tedavi ilerler. Bu diyette şeker, çikolata gibi gıdalar kesinlikle tüketilmez. Anne adayı tedaviye yanıt vermiyorsa veya diyete uyma problemi yaşıyorsa hastanede doktor kontrolünde bir süre yatırılabilir.
Bu yazıdaki öneriler sadece bilgi amaçlıdır. Kişiden kişiye değişiklik yaşanacağından, doktorunuzun tavsiyelerine uymanız gerekmektedir.
Bir önceki yazımız olan Makyajda Fondöten Seçimi Nasıl Olmalı ? başlıklı yazımızda Beyaz Tene Uygun Fondöten, Cilde Uygun Fondöten ve Cilt Rengine Uygun Fondöten Nasıl Seçilir hakkında bilgiler verilmektedir.
Çok yararlı bir bilgi, hamile bayanların bilmesi gereken bi konu..
Çok teşekkürler bilgi için
Faydalı bir yazı,teşekkürler.