Hacer Aydın: Nepal’de Dağlara Aşığım…



Nepal gezisinde “Regl olan kadınların izole edildiği odalara” giren Hacer Aydın: Jumla’da regl olan kadınlar o süre içinde yaşam alanlarının dışına atılıyor. Regl bittikten sonra eve girebiliyorlar. Hem de tüm yasaklamalara rağmen hala var.
Önce seni tanımayanlar için Hacer Aydın’ı nasıl tanıtırsın? Hangi kelimelerle tanıtırsın?
En zor soru bu sanırım… Ben kendimi tanımazken nasıl anlatabilirim ki. Biraz deli dolu biri olduğumu söyleyebilirim ve tabii ki biraz da hiç büyümeyen çocuk ruhlu olduğumu. Yaş sürekli ilerlerken ruhum hep aynı ve ben bundan oldukça hoşnutum. Sanıyorum bu dünyadaki en iyi arkadaşlarım çocuklar. Hatta bazen şöyle dalga geçiyorum. Beni çocuklar, yaşlılar ve deliler seviyor diye. Gerçekten bu saydıklarım tarafından çok seviliyorum.
Kamuda çalışırken emekli oldum. Zaman zaman geziyorum, bazen de günlerce evden çıkmadığım oluyor. Gezme olayına gelince sanırım ben biraz farklı geziyorum. Çok ilgi duyduğum değişik kültürlerin olduğu coğrafyalar ilgimi çekiyor. Dünya hızla değişirken yaşamlarda aynı hızla değişmekte. Ben değişmeden biraz yakalarım diye geziyorum. Plansız programsız gezdiğimi söyleyebilirim. Bir de gezerken fotoğraf çekmeyi ve onları insanlarla paylaşmayı seviyorum.
Son seyahatimden ise Nepal’in batısında Jumla diye bir yere gittim. Benimle gelmesi için bir rehber bulamadım, hiç kimse yanaşmadı ve ben tek başıma bilmediğim bir yola çıktım. Aktarmayla 2 gün süren yolda nereye, nasıl bir yere gittiğimi bilmiyordum gerçekten. Akşamın 9 unda Jumla’ya vardığımda nerede kalacağım bir otel var mı, eğer yoksa ne yaparım diye düşünmekten bir ara başıma ağrı girmişti. Ama yollarda her zaman güzel insanlara rastlıyorum. Yol arkadaşlarımdan bazıları telefon numaralarını verdi ve bir sıkıntı olursa aramamı söylediler. Ben gece karanlığın da dağın başında jeepten korka korka indiğimde bir karşılayanım vardı.
Hacer Aydın: Jumla’da regl olan kadınlar o süre içinde yaşam alanlarının dışına atılıyor. Regl bittikten sonra eve girebiliyorlar. Hem de tüm yasaklamalara rağmen hala var.
Bugüne kadar çok az kişinin gidip fotoğrafladığı Jumla’ya yakın zamanda gittin. Oraya gidiş öykünden ve oradaki deneyiminden biraz bahseder misin?
Daha önce de dediğim gibi ahh Jumla diyorum. Bu Jumla beni çok zorladı ama sonu mutlu bitti. Dünyanın en kaliteli kırmızı pirincinin yetiştirildiği bu vadi aynı zamanda berbat bir kültürü de yaşatıyor.
Nepal’e gitmeden önce o kültürle ilgili araştırma yapmıştım ama bu kadar zor gidileceğini bilmiyordum. Gider üç günde halleder dönerim diyordum. Oraya gidince araştırmaya başladım ama her kafadan bir ses çıkıyordu.
Yazının tümü: http://guzelyerler.com/hacer-aydin-aklim-fikrim-hep-yollarda.html
Bir önceki yazımız olan Sümbül Yakar: Nepal Beni Çok Etkiledi başlıklı yazımızı da okumanızı öneririz.