Hamile Veya Çocuklu Kadınlar İçin İş Hayatı Süreci
Hamile Veya Çocuklu Kadınlar İçin İş Hayatı Süreci
Hamile Kadınlar İçin İş Hayatı
Hamilelik döneminde çalışmak bir çok kadın için zorunluluktan dolayı olsa da, kadınlar bunu bir şekilde rahatlamak veya vakit geçirmek için de yapabilir.
Ülkemiz koşullarında maddi açıdan sıkıntı yaşayan ailelerin kadınları, hamileliğin son dönemlerine kadar çalışmak zorunda kalır. Peki bu sağlık açısından ne kadar doğru? Hamile kadınlar doğum öncesi izine ne zaman çıkmalı?
Hamilelik Döneminde Çalışmaya Devam Etmek Doğru Mu?
Eğer anne adayının sağlında herhangi bir problem yoksa ve normal bir hamilelik geçiriyorsa, doğuma kısa bir süre kalana kadar çalışmasında herhangi bir problem yoktur.
Bu durum tabi ki ağır iş yükü olan iş yerleri için geçerli değildir. Örnek verecek olursak, uzunca süre ayakta duran, iş saatleri uzun olan iş yerlerinde çalışan kadınlar daha dikkat etmelidir. Yoğun ve yorucu işler, erken doğum, yüksek tansiyon ve düşük yapma riskleri arttırır. Zor ve ağır işlerde çalışan anne adaylarının, izinlerinizi doğum sonrasına saklamak yerine aralıklı olarak kullanmaları daha doğru olacaktır.
Doktor kontrollerinde erken doğum tehlikesi bilgisi alan kadınlar biran önce işten ayrılmalıdır. Aynı zamanda ikiz, üçüz gibi hamileliklerde, erken doğum riski daha fazladır. Doktorunuzla yapacağınız değerlendirme sonrası daha doğru kararlar alabilirsiniz.
Doğum Öncesi İzinine Ne Zaman Çıkılabilir? Bu Konuda Sosyal Haklar Nelerdir?
Ülkemiz koşullarında kadınlar için belirlenen sosyal haklar belli bir noktaya kadar kabul edilebilir durumdadır. Doğum öncesi izni tek çocuğa hamile olan kadınlar için 32. haftadan itibaren başlar. İkiz bebek bekleyenler için ise 30. haftadan itibaren başlar. Sağlıklı anne adayları, 32. hafta ile 37. hafta arasında çalışmaya devam edebilir. Anne adayları bu çalıştıkları ek süreyi doğumdan sonra ki izin süresine aktarabilirler.
Doğum Sonrası Ne Zaman Çalışmaya Başlanır? Yasal Haklar Nelerdir?
Normal şartlarda sezaryen veya normal doğum sonrası 6. haftanın bitimi itibariyle annenin muayenesi normal çıkarsa, iş hayatına tekrar geri dönülebilir. Ancak doğum sonrası annelerin ücretsiz izin hakkı bulunmaktadır. Bu izin 6 aydır ve ücretsizdir. Bu izinleri dolduran anneler yeniden çalışmaya başlayabilir.
Süt İzni Ve Süt Parası Ne Kadar?
Kadın sigortalar, 1 yaşından küçük çocukları var ise günlük 1,5 saat emzirme izni süresi kullanabilirler. Emzirme iznini dilediği saatte kullanabilen annelere işveren izin vermek zorundadır. Emzirme izni kullanan annelerden işveren kesinti yapamaz. Anneye 15 Mayıs 2015′ ten sonra doğan ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk ta 400 TL, üçüncü çocukta 600 TL doğum yardımı yapılır. Doğum yapan kadınlar 122 TL süt parası alır. Doğum izinlerinde 16 hafta çalışamayan kadına en az 4.099 TL rapor parası ödenir.
Bir önceki yazımız olan Uçak Kazası Riskine Karşı Yolcular Hangi Önlemleri Alınmalı? başlıklı yazımızda Atlasjet, Dünyadaki Uçak Kazaları ve En Ucuz Uçak Bileti hakkında bilgiler verilmektedir.