Uçak Kazası Riskine Karşı Yolcular Hangi Önlemleri Alınmalı?
Uçak Kazası Riskine Karşı Yolcular Hangi Önlemleri Alınmalı?
Artık günümüzde uçak yolculuğu, sıradan bir seyahat şekli haline geldi. Havayolu şirketleri sayısının çoğalması, seferlerin artması ve insanların biraz daha fazla zamana ihtiyaç duyması bu durumu daha da belirgin hale getirdi. Peki insanlar uçak kazası riskine karşı kendilerini nasıl koruyor? Hangi önlemleri alıyor?
Öncelikle büyük bir uçakta biletinizi almaya çalışın. Uçak ne kadar büyük olursa gövdesi olası bir çarpmaya karşı o kadar dayanıklı ve sağlam olur. Bu durum sizin herhangi bir kazada uçağın içinde savrulup gitmenize engeller. Dünyada yapılan araştırmalara göre genç zayıf erkekler kaza yapan bir uçaktan en kolay çıkan kişiler olarak belirlenmiştir. İstatistiklere göre genç ve zayıf erkekler uçaktan en çabuk çıkan kişiler olarak belirlendi. Yaşlı ve kilolu kadınlar bu konuda en şanssız kişiler diyebiliriz. Topuklu ayakkabılar olası bir kaza sırasında uçaktan çıkmak için engel yaratabilir.
Gündelik Kıyafetler Tercih Edin
Gündelik kıyafetler uçakta yaşanabilecek bir kriz anında rahat hareket etmenizi sağlar. Uçuş öncesi yapılan zorunlu uçuş güvenliği bilgilendirmelerine dikkat edin. Uçuş güvenliği bilgilendirmeleri olası bir kaza durumunda acil çıkış kapılarını kolayca bulmanızı ve güvenlik malzemelerine ulaşmanızı sağlayabilir.
Acil Çıkış Kapısının Önemi
Uçakta acil çıkış kapısına yakın bir koltukta oturmaya çalışın. Olası bir kaza sırasında kurtulma şansınızı daha çok artacaktır. Acil çıkış kapılarının yanında yer bulamazsanız bile en fazla 4-5 sıra gerisinde oturmaya dikkat edin. Oksijen maskelerinin düşmesi durumunda vakit kaybetmeden maskenizi takın. İlk önce kendi maskenizi takın. Diğer kişilere yardım etmeye çalışmadan önce kendinizi güvene alın..
Uçuş anında kemerinizin bağlı olmasına özen gösterin. Olası bir kriz durumunda başınızı tavana vurmamanız için kemer önemlidir. Korunma pozisyonu da önemlidir. Herhangi bir kaza sırasında korunma pozisyonu almak başınızı, kollarınızı ve bacaklarınızı ciddi darbelere karşı korur. Bir kaza sonrası uçağın enkazından çıkmak için yaklaşık 90 saniye süreniz olur.
Uçuş sırasında en tehlikeli dakikalar ise kalkıştan sonraki ilk 3 dakika ve inişten önceki son 8 dakikadır. O dakikalar içerinde olası bir kriz durumuna karşı hazırlıklı olmaya çalışın.
Bir önceki yazımız olan Sigara İçenler İçin Akciğeri Temizleyen Besinler Hangileridir? başlıklı yazımızda Akciğer Hastalıkları, Akciğer İltihabı ve Akciğer Kanseri hakkında bilgiler verilmektedir.