Cumhuriyetin 100. Yılında, 100 Kadının Hikayesi Kitap Oldu
Hayata imza atan, geleceğe ilham olan kadınları kaleme alan iş insanı ve yazar Ayla Erdim, ‘Yüz Akımız 100 Kadın’ adlı kitabı, ses getirmeye devam ediyor.
Kendi alanlarında güçlü, başarılı kadın hikayelerinin yer aldığı kitap, genç kuşağa rehber oluyor. Cumhuriyetin yüzyılında çıkan bu projenin sahibi olarak Ayla Erdim “Ülkemizin her yerinden başarılarını ispat etmiş ve rol model olmuş kadınlarımızın hikayelerini genç kadınlarımıza, “sen de yapabilirsin” cesaretini vermek üzere yola çıktık. Okurken duygulandığım öyle çok hikâye var ki kitapta, ümitsiz olan gençlerimize rehber olmaya devam etsin dileğimdir.”
‘Yüz Akımız 100 Kadın’ın devamı gelecek
Cumhuriyetimizin 100. Yılında 100 kadınımızın hikayesi okuyuculara ışık olan, kadınlarımızın parlayan güneş olduğunu ifade eden yazar Erdim, ikinci kitap için şimdiden çalışmalara başladı. Yeni başarı öykülerini için yazar Ayla Erdim, girişimci, fark yaratan kadınlarla buluşacağı kitabında ilham olmaya devam edecek.
Öncü hikayelerinin yer aldığı “Yüz Akımız 100 Kadın” gerçekleştirilen etkinliklerle de fark yaratmayı sürdürüyor.
Kitapta Yer Alan Başarı Hikayelerinden Birkaç Örnek:
Kitapta ülkemizce tanınan bilen kadınlarımızın yanında gizli kahraman kadınlarımız da yer alıyor.
Aynur Çeşmeliler, köyde yaşam süren bir ailenin bireyi olarak yetişen, yaşadığı bölge fark yaratmak için iş hayatına atılan Tekirdağ Muratlı ilçesinde Kültür Merkezi, Kadın Kooperatifi kurarak öncülük eden birçok faaliyet alanındaki girişimciliği ile “Kadın isterse yapamayacağı iş yoktur. Kadın- Erkek eşit koşullarda birlikte olmak en büyük güçtür” diyor.
Aslı Aksoy, ODTÜ İşletme mezunu olduktan sonra, on üç yıllık profesyonel iş yaşamından sonra, hayallerini gerçekleştirmek için yola çıkan, beyaz yakalı bir çiftçi olarak Muğla’nın Yeşilçam köyündeki komşu kadınlarla organik üretim koşullarıyla, Kuşkonmaz üretmeye ve tutku, umut, emek, hayat tarzım, “Köyde birlikte çalıştığım ekip arkadaşlarımdan her gün yepyeni şeyler öğrenmek en büyük kazancım” olduğunu söylüyor.
Ayşegül Taşkıran, Hatay’ın Yayladağı ilçesinde özgür bir çocuk olarak doğup büyüyen, eğitim hayatını küçük ilçede geçen ve ders çalışmak için evin bodrum katındaki odunluğun duvarlarına hayallerini yazan, tüm güçlüklerin ardından kalkan bir kadın olarak, öğretim hayatının ardından aldığı diplomalarla ilçesine dönerek hayallerini gerçeğe dönüştürdü. Defne yapraklarını satarak geçimi sağlayan ailesine rehber oldu. Atık defne dallarından biokütle yakıp yapımını gerçekleştirdiği Defne Pelet i üretti. Kendi girişimiyle, özsermayesi ile ilçesinde 100 hanenin geçimini sağlayan bir girişimci oldu.
AYLA ERDİM KİMDİR?
İstanbul doğumlu Ayla Erdim, Lisans ve Yüksek Lisansını İşletme Bölümünde tamamladı. İstanbul Ticaret Üniversitesi Farklı zamanlarda İngiltere’de Brighton ve Cambridge’de eğitim aldı
Sosyal sorumluluk projelerinde daha da fayda sağlayabilmek için Marmara Üniversitesi, Psikolojik Rehberlik. ve Danışman .Bölümü ve Yıldız Teknik Üniversitesi, Eğitim Psikolojisi Pedagoji Formasyonu eğitimlerine katıldı.
Çalışma hayatına Esbank’ta finans-bankacılık sektöründe başlayan Erdim, 1998 yılında kurduğu Mavia Gayrimenkul Yatırım Danışmanlık ve Site Gayrimenkul Değerleme firmalarının sahibi olarak profesyonel iş yaşamını yönetmeye devam ediyor.
Sivil toplum örgütlerinde gönüllü çalışıyor
Ayla Erdim, uzun zamandır içerisinde zihinsel engelli bireylerin; eğitimi, topluma uyumları ve iş edinme becerilerinin geliştirmesine yönelik faaliyetler yürütüyor. Özel Eğitime Muhtaç Çocuklara Yardım Derneği’nin kurulmasına öncülük etti ve bu vesileyle birçok özel eğitim okulunun kurulmasını sağladı. Şimdi ise Başkan Vekilliğini yaptığı Tomurcuk Eğitim Kültür Kooperatifi ile birlikte çalışmalarını yürütmeye devam ediyor.
Sosyal çalışmaları ve toplumsal faaliyetleri dolayısı ile almış olduğu burs ve ödülleri bulunmakta birlikte JCI Türkiye ve Hürriyet Gazetesi ile ‘İnsan Haklarına Çocuklara ve Dünya Barışına Katkı’ kategorisinde onur ödülünü de alan Ayla Erdim yüzlerce ülkenin üyeleri ile dostluk geliştirme misyonunu taşıyan dernekte Senatör olarak çalışmalarını sürdürüyor.
Birçok sivil toplum kuruluşunda aktif olarak gönüllü çalışan Ayla Erdim, İSİFED-İstanbul Sanayici ve İş İnsanları Federasyonu Yön Kurulu Başkan Yardımcılığı, KAGİDER Kadın Girişimciler Derneği üyeliği ve 1991 yılında kurulan RUYİAD (Rumeli Yönetici İş İnsanları Derneği) ile REV’in (Rumeli Eğitim Vakfı) Yönetim kurulu başkanlığını, yapmaya devam ediyor… Ülkemizden gerçek Başarı Öyküleri kitabında yaşam öyküsü bulunmakla birlikte ‘Bir Çocuktan Bin Çocuğa, ‘Yüz Akımız Yüz Kadın’ isimli iki yayını bulunmaktadır.
Bir önceki yazımız olan Fark Yaratan Kadınlar Ödüllerini Aldı başlıklı yazımızda Pazarlama ve Türkiye hakkında bilgiler verilmektedir.