Hangi Durumlarda Gebelik Sonlandırma Yapılır? Kürtaj Kaçıncı Haftaya Kadar Yasal?
Gebelik sonlandırma birçok nedene bağlı olarak yapılır. Bunlar, annenin hayatını riske atan nedenler, medikal nedenler ve fetal dokuların oluşması gibi nedenlere bağlı olarak gebelik sonlandırılabilir.
Gebelik Oluşum Süreci
Döllenme süreci son derece komplekstir. Gebelik oluşumunda birçok etmen söz konusudur. Doğru zamanlama önem arz eder. Bu süreçte menstrüasyon döngüsü anne adayı tarafından kontrol edilmelidir. Kadın vücudu her ay düzenli adet ile kendini gebelik sürecine hazırlar. Bu periyodik süreçte döllenmeye hazır yumurta folikülleri oluşur. Fallop tüplerinde döllenmek için hazır bulunan yumurta 24 saat canlı kalabilir. Spermin ise vajinadan geçtikten sonra kadın vücudunda 72 saat canlı kalabilmektedir. Adet döneminin yakından takibi yumurtlama döneminin ne zaman olacağının kestirilmesi için önemlidir.
Gebelik Engeli
Çocuk sahibi olmak isteyen bireylerin yumurtlama sürecini takip etmesi dışında gebeliği engelleyen faktörleri de göz önüne alması gerekmektedir. Anne adaylarının sigara, alkol ve tütün benzeri maddelerden uzak durması gerekmektedir. Yüksek tempoda sporlar doğurganlığı azaltan etmenler arasındadır. Stres kaynaklı hastalıklar, kanser hastalıkları bunlara ek örnekler arasında verilebilir. Gebe kalmak isteyen bireyin tiroid, diyabet gibi rahatsızlıklarının olma ihtimaline karşı sağlık taramasından geçmiş olması kişinin yararına olacaktır. Erkeklerde ise yaş ilerledikçe sperm sayısında ve kalitesinde düşüş görülmektedir.
Hamilelik Nasıl Anlaşılır?
Adet döngüsünde düzensizlik veya gecikme bu durumun en belirgin belirtisi olmakla birlikte kesin bir sonuç olarak görülmemektedir. Çünkü ağır spor, hormonal bozukluklar gibi etmenler de adette gecikmeye sebep olabilmektedir. Güvenilir bir sonuç için erken hamilelik testi yaptırabilir. Bu testleri eczaneden temin edebilirsiniz. Bu testler idrardaki HCG hormonunun olup olmadığını tespit eder.
Gebelik Belirtileri
- Adet gecikmesi
- Göğüs uçlarında hassaslık
- Sık idrara çıkma
- Koku hassasiyeti
- Halsizlik
- 6-Baş dönmesi
- Mide bulantısı
- Duygusal durumlar
- Aşerme
- Sırt ve bel ağrıları
- Vajinal akıntılar
Gebelik Dönemleri
Başlangıç: Cinsel birleşme sonucuyla gebelik süreci başlar.
- Perinatal Dönem: Gebeliğin 22. haftasıyla doğum sonrası 7. gün arasında geçen zamandır.
- Postnatal Dönem: Bu dönem doğumla başlayıp 6 hafta gibi bir süreci ifade etmektedir.
- Süreç: Doğumlar genellikle 37-40 hafta arasındadır ve bu süreden önce gerçekleşen gebelikler preterm bu süreden sonra gerçekleşen gebelikler ise posttrem adını almaktadır.
- Doğum: Doğumların çoğu başarılı olurken beklenmedik olaylar sonucu sezaryen yapılması gerekebilir.
Gebelik Sonlandırma
Gebelik sonlandırma birçok nedene bağlı olarak yapılmaktadır.
Bunlar;
- Annenin hayatını riske atan nedenler
- Medikal nedenler
- Fetal dokuların oluşması gibi nedenlere bağlı olarak gebelik sonlandırılabilir.
Gebelik sonlandırmak için iki yöntem vardır bunlardan ilki ilaç yöntemidir. Son adet kanamasının üzerinden 2 ay 3 gün geçtikten sonraya kadar bir ilaç alınması gereklidir. Bu ilaçlar sayesinde gebe olan kişinin düşük yapması sağlanır. İkinci yöntem ise vakumla kürtajdır. Kürtaj Ankara hakkında bilgi almak için bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Vakumla kürtajda ise son adet kanamasının üzerinden 14 hafta geçmesi gerekmektedir bu süreden sonra yapılması olanaksızdır. Rahim ağzındaki embriyo vakumla alınır işlem sırasında lokal anestezi uygulanır. Kürtaj işleminin 10. haftaya kadar yapılması gerekmektedir yasal olan bu süre aşıldığında kürtaj yapılması yasaktır. Bu durumda bebeğin dünyaya getirilmesi gerekmektedir.
Bir önceki yazımız olan Kürtaj Operasyonu Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır? başlıklı yazımızı da okumanızı öneririz.