Paranoya Nedir? Paranoya Tedavisi Nasıldır?
Temel olarak aşırı telaşlanma, endişelenme ve korku ile tanımlanan ve mantığa uymayan kuruntularla anlaşılabilen rahatsızlıklardan biri olan paranoya tedavisi için yardım almak gerekir.
Paranoya (Paranoid kişilik bozukluğu); psikiyatrik bir hastalıktır. Saçma olmayan bir kurgu ve iyi düzenlenmiş bir düşünme biçimiyle, herkesten şüphelenmektir. Kişinin eş, aile, arkadaş ve yakınındakilerden şüphelenmesidir. Bu yazıda paranoyanın nedenleri, paranoya tedavisi ve belirtilerini anlatacağız.
Paranoid Kişilik Bozukluğunun (Paranoya) Belirtileri Nelerdir?
Paranoid kişilik bozukluğuna sahip hastalar; diğer ruhsal rahatsızlıklara sahip olan hastalardan daha farklı bir tablo sergilerler. Genelde savunmacı kişilikte insanlar oldukları için dışarıdan birinin, bu kişilerinin bir ruhsal rahatsızlığı olduğunun farkına varmaları ancak çok detaylı muayene ile mümkün olur. Genelde paranoid kişilik bozukluğuna sahip olan kişiler farklı sebeplerle bir şüphe geliştirirler ve dışarıya bu şüphelerinin anlattıklarında bu şüphelerini belirli bir mantık çerçevesinde anlatabilme kabiliyetine sahiptirler. Örn; Hasta eşinin kendisini aldattığına inanır ve bunu nasıl anladığı sorulduğunda bağlantısız yorumlarla açıklamaya çalışır.
Paranoid Kişilik Bozukluğunun (Paranoya) Nedenleri Nelerdir?
Pek çok psikiyatrik rahatsızlıklarda olduğu gibi genetik, biyolojik, sosyolojik ve nörolojik nedenleri olabilir. Özellikle beynin ön kısmında yer alan Frontal Cortex ( doğru yanlışı ayırt edebilme) kısmında yapısal bir bozukluk olabileceği gibi yetiştirme tarzı da paranoid kişilik bozukluğunortaya çıkmasına neden olabilir.
Paranoid Kişilik Bozukluk (Paranoya) Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Bu hastalar zaman içinde şizofrenik durum geliştirebilir. İş aile ve sosyal ilişkilerini sürdüremedikleri bir tablo oluşabilir. Ayrıca paranoid kişilik bozukluğundaki şiddete eğilim göz ardı edilmemeli ve mutlaka ona uygun tedbirler alınmalıdır.
Paranoya tedavisi var mı?
Siz de kendinizden şüpheleniyorsanız profesyonel yardım almanız en güzel çözümdür. Uzmanın yapacağı muayene, paranoya testi ardından size uygun bir tedavi belirlenecektir.
Paranoyası olan kişiler genellikle tedaviye başvurmadıkları için sorunun oluşmasında genetik faktörlerin ne ölçüde etkili olduğu yeterince araştırılamıyor. Buna karşın mevcut vakalardan elde edilen bilgiler, yetersiz özgüvenin ve sorun çözme becerilerinin yetersizliğinin paranoya gelişiminde önemli rol oynadığı belirtiliyor.
Sorun yaşayanlar durumun farkında olmayıp bunu bir problem olarak görmedikleri için genellikle tedaviye kendiliklerinden başvurmuyor. Başvursalar bile tedavi motivasyonlarının düşük olduğu görülüyor. Çoğu kişide paranoyanın düşünce içeriği değiştirilemese de, davranış sorunlarının ve sorunun kişinin yakınları üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılabileceğine dikkat çekiliyor.
Çözüm için neler yapılıyor?
Paranoya tedavisi için etkili yöntemin bilişsel psikoterapi olduğu belirtiliyor. Hastanın düşünce bozukluklarını anlamasına yardımcı olması ve problem çözmede aktif rol almasını sağlaması nedeniyle bilişsel-davranışçı terapi de (BDT) tercih edilen psikoterapi teknikleri arasında bulunuyor. Psikoterapide, psikoterapiste yönelik olumlu ya da olumsuz duygular hızlı gelişme gösterdiği için psikoterapist ve psikiyatri uzmanları tedavi sürecinde şiddete maruz kalma riski taşıyabiliyor.
#paranoyanedir #paranoyatedavisi #paranoyaknedir
Bazen herkes paranoyaktir :):)