Mutsuz Olmak Ahlaksızlıktır

Mutsuz Olmak Ahlaksızlıktır
Haberi paylaşın...

ODTÜ Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet İnam, Üsküdar Üniversitesi’ndeki “Mutsuz insan ahlaksızdır” başlıklı konuşmasında “Mutluluk yürek işidir. Mutlu insan acı çeker, kaygı duyabilir, sorunlardan, acılardan, kaygılardan uzak bir ruh haliyle yaşamaz. Gerçekle yüz yüzedir. Her türlü gerçeğe rağmen mutludur” dedi.

 

Üsküdar Üniversitesi’nin evsahipliğini yaptığı  “İyi Yaşamanın Bilimi” temasını taşıyan 2. Avrasya Pozitif Psikoloji Kongresi’nin açılışında bir konuşma yapan Prof. Dr. Ahmet İnam, “Mutsuz Olmak ahlaksızlıktır” dedi.

Pozitif psikoloji ile ilgili akademik paylaşımların sağlanması ve bu alanda çalışan akademisyenlerin ve ilgililerin bir araya gelmesi için bilimsel ve sosyal bir platform oluşturmayı amaçlayan kongrenin açılış konuşmaları Kongre Başkanı, Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tayfun Doğan ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mithat Baydur tarafından gerçekleşti.

Açılış gününde bir konferans veren Felsefe Profesörü. Dr. Ahmet İnam, “Mutsuzluk Ahlaksızlıktır” başlıklı bir konferans verdi. İnam “Kahır çekmemiz için ne çok sebebimiz var, böyle bir dünyada mutlu olu

Prof. Ahmet İnam

nabilir mi” diye başladığı konuşmasına şöyle devam etti:

“Sokağa çıkın, sorun “mutlu musunuz” diye, kimse mutluyum demez, ya da çok az kişi der. Bizim kültürümüzde ya mutluyum derse nazar değme korkusu vardır ya da mutlu olmak imkansızdır. Çünkü hayatta her şey kötüye gidiyorken mutlu olmak nasıl olabilir ki? Patron bize karşıyken, sevgilimiz terk etmişken aldatılmışken, hakkımızı yiyenler varken… Ayrıca bizim kültürümüzde mutluyum diyen insan pek sevilmez, mutsuzu ziyaret etmek daha güzeldir. Sanki onun mutsuzluğu rahat ettirir. Ben mutsuzum o niye mutlu olsun ki der içinden. Mutlu insana ayrıksı gibi bakılır.”

Mutlu insan beceriklidir

İnam, genel bakışla, düşünen, araştıran, soruşturan, eleştiren insanın mutsuz olması gerektiği gibi yanlış bir algı olduğunu belirterek mutlu insan tanımını şöyle yaptı:

“Oysa mutluluk yürek işidir. Mutlu insan acı çeker, kaygı duyabilir, ancak bilir ki hayatta bir sürü sorun var ama onlarla başa çıkmak için uğraşmalıdır,  hayata asılır. Mutlu insan “can genişliği” içindedir. Sorunlardan, acılardan, kaygılardan uzak bir ruh haliyle yaşamaz. Gerçekle yüz yüzedir. Her türlü gerçeğe rağmen mutludur.

Mutsuz araştırmaz, yakınır, sürünün içinde kurttan uzak yaşayan bir koyun gibi ortalarda kendine bir yol bulup, silik şekilde yaşar gider. Mutsuzdan devrimci olmaz. Mutsuzdan başkaldırı, umut, düş bekleyemezsiniz! Uyuşuktur, tembeldir. Oysa mutlu insan hayata asılır, sorunları çözmeye çalışır, hamarattır, kendini aşmaya, kendini geliştirmeye çalışır.

İçi fakir insanın dış zenginliği onu mutlu edemez. Sığ, dar ruhlu insan mutlu olamaz. Haz alabilir, haz dolu olabilir ama mutlu olamaz. Ancak insan gibi insan olmayı başarabilmiş insan, mutlu olmayı hak eder. Mutsuzluk kendimizle yüzleşebilme cesareti için gereklidir. Gerçekle, dışımızdaki ve içimizdeki gerçekle, tarihle, kültürle karşılaşabilmek için. Yılgınlığı, tembelliği, kolaycılığı yenebilmek için. Mutlu insan, iç dünyasında gezebilen, içinde kolayca dolaşabilen; kendini tanımaktan ürkmeyen özerk bir insandır. Mutlu, gerçekliğin karşısına çıkardığı sorunlarla karşılaşabilme gücü taşır.

Mutlu insan, kendini, gerçekliği yaşamaya hazırdır: Bunu öteki insanlarla birlikte yapar. Mutlu, birlikte yaşamaya, paylaşmaya kendini açar. Mutluluk, geçmişi üstlenip, dersler çıkarma, geleceğe doğru yürüyebilme durumudur. Tek başına mutlu olunmaz; birlikte olunur. Paylaşmayla olunur. Ortalık güllük, gülistanlık olduğu için değil; savaşta, kavgada, kuşkuda, zulüm görmede de mutlu olunur.

Taktik uygulayan; insanları sınıflandırıp, damgalayan, denetleyip, elinin altından bırakmayan, mutlu olamaz. Mutluluk umut taşımaktır; mutluluk, içimdeki “daha değil diyen sestir. Çünkü daha başka şeyler vardır yaşanacak, denenecek, okunacak, yollar vardır gezilecek.

Mutsuzluk, insanın yaşama beceriksizliğidir. Kendini gerçekleştiremeyen, düş kuramayan, görüşlerini açık açık dile getiremeyenden mutlu olmaz. Muslow’un deyimiyle, kendini gerçekleştiremeyen ,kendine, üreterek, severek, dünyalar yaratamayan insan mutsuzdur. Ahlaksızdır. Olacağı kadar olmaya çalışmayan insan, insanlığa en büyük kötülüğü yapmaktadır.”

Bir önceki yazımız olan Ruha iyi gelen 5 besin... başlıklı yazımızda bitter çikolata ve psikolojiye iyi gelen yiyecekler hakkında bilgiler verilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ