Nilüfer Kas: Emlak Alırken Kadınlar Karar Verici Pozisyonda!
Uzun yıllar gazetecilikten sonra bir gecede emlak sektörüne girmeye karar veren Nilüfer Kas, 7 yılda işini çok başarılı bir noktaya taşıdı. Geçtiğimiz günlerde de 2020’nin ilk 4 ayında Dünya Konut Satışı sıralamasında 20’nci oldu. Nilüfer Kas ile hayatındaki değişikliği bu noktaya nasıl taşıdığını konuştuk…
Takip ettiğim kadarıyla 2020 ilk çeyrekte Remax içinde birinci oldun ve sana bir ödül verildi. Öncelikle bu ödülle ilgili bilgi verir misin, kriterleri nedir, kaç kişi arasından seçildin?
RE/MAX, başarıyı teşvik eden, ödüllendiren bir sisteme sahip. Bir iş yaptığınızda bu sistem sayesinde başarınızı ölçme şansı yakalıyorsunuz. Ölçme olmayınca ilerleme de olmuyor. 2020 yılının ilk çeyreğinde Türkiye Ciro Birincisi, 2020 ilk 4 aylık döneminde RE/MAX Global Dünya Konut Satışı sıralamasında 20’ncisi oldum.
Globalde gelen bu ödülü daha özel yapan Top 100’de Türkiye’den sıralamaya giren tek kişi olmamdı. Bu ödüller tamamen yaptığınız satışlardan aldığınız hizmet bedellerinin toplamıyla belirleniyor. Cironuz ne kadar yüksekse ödüllendirmede üst sıralara çıkıyorsunuz. RE/MAX Global’da 220 bin gayrimenkul danışmanı, Türkiye’de ise 3 bin 500’ün üzerinde gayrimenkul danışmanı bu işi yapıyor.
NİLÜFER KAS: VERDİĞİN DEĞER, SONRASINDA SANA FAZLASIYLA GERİ DÖNÜYOR…
Başarılı Kadın Hikayeleri arasındasın… 7 yıldır emlak sektöründesin, aslında gazetecilikten sonra tamamen farklı ve yabancı bir sektör. Ancak sen işin içine girip uzmanlaştın üstelik bir de farklı bir segmente taşıdın adını. Bu sektöre geçiş kararını nasıl verdiğini ve bugün geldiğin noktayı nasıl değerlendirdiğinden bahseder misin?
Bu işin ilk tohumu 2009 yılında atıldı aslında. O yıl RE/MAX Türkiye, farklı mesleklerden gelmiş broker ve gayrimenkul danışmanlarından 20’sinin başarı öyküsünün yazılmasını istedi. Konsept danışmanlığını Mümin Sekman yaptı, başarı hikayelerini de ben yazdım. Röportaj yaptığım brokerlardan biri “İlerde bu işi yapmak isterseniz mutlaka görüşelim” dedi. Ben de “Hadi len oradan, ben gazeteciyim, ne işim olur emlakçılıkta” dedim. Ama bunu içimden geçirdim. Zaman geçti, 2103 yılına geldiğimde zamanında idealize edip, uyguladığımız haberciliği yapamayacağımı gördüm. Bir yol ayrımına gelmiştim. Şunun kararını net olarak verdim. Kesinlikle gazetecilik ve bununla bağlantılı bir iş yapmayacaktım. Peki ama ne yapacaktım? Kütüphanede yazdığım ‘Gayrimenkulün Liderleri’ kitabı bana göz kırptı. O gece kitabı tekrar okudum. Sabah bu işi yapmaya karar vermiştim.
Röportaj yaptığım brokerlarden Yıldız ofisinin kurucusu Çağatay Demirayak’tan hemen randevu alıp sözleşmeyi ertesi gün imzaladım. Çağatay Demirayak bana önemli bir soru sordu; “Herkes sana emlakçı mı oldun?” cümlesini edecek, bunu göğüslemeye hazır mısın?
Hazırdım. Geri dönmeme aracı olacak her şeyi ortadan kaldırdım. Broker haklı çıktı. İlk 2 yıl çevremdeki herkesten “emlakçı mı oldun” tepkisini aldım. Yaptığım işin arkasında durdum ve ne iş yaparsanız yapın ona kattığınız değerin önemli olduğuna inandım. Başlangıçta verdiğin değer, sonrasında sana fazlasıyla geri dönüyor.
Mesleki gözlemlerini de merak ediyorum, ev alacak müşterilerin arasında kadın ve erkek arasındaki davranış farkları neler oluyor?
Uzun yıllar gazetecilik yapmış yapınca gözlem yapma, yaptığın gözlemi değerlendirme ve ona göre strateji belirleme konusunda avantajlı oluyorsun. Yine mesleki refleks sayesinde çok soru soruyorum, az konuşup, çok dinliyorum. Eğer oturulacak konut söz konusu ise kadınlar karar verici pozisyonda. Kadının beğenmediği bir evi bedava da verseniz almaları mümkün değil. Erkekler ise yatırımlık mülk konusunda daha net karar veriyor. İnsan davranışları kiralıkta, satılıkta, lüks konutlarda farklılık gösteriyor. Ben her zaman kafası net müşteriyi seviyorum. Kafası karışık olan müşteri ile ilerleme sağlamak mümkün olmuyor. Erkekler, kadınlara göre daha hızlı, daha net karar verici.
KONFOR ALANINDAN ÇIKMADIKÇA PATİNAJ ÇEKİYORSUNUZ
Kariyerinde başarılı bir grafik olan bir kadın olarak girişim yapmaya çekinen adım atmaktan korkan kadınlar neler tavsiye edersin?
İnsan mutlu olduğu işi yaptığında hem kendi gelişiyor hem de işini geliştiriyor. Konfor alanından çıkmadıkça patinaj çekiyorsunuz. Etrafımda işine küfrede küfrede giden insanlar görüyorum. Hem kendilerine yazık ediyorlar hem çalışma arkadaşlarına hem de hizmet verdikleri insanlara… Yaptığınız işin önemi yok, önemli olan sizin ona kattıklarınız. 24 yıl para ile ilgili olmayan bir alanda çalıştım. İlk başladığımda para konuşmaya utanıyordum. Bugün işimin bir parçası olduğunu kabul etmiş durumdayım. Çevrenin ne dediğinin hiçbir önemi yok. Önemli olan sizin iç sesiniz size ne diyor? Asıl onu dinlemek lazım. Ben buna iyi bir örneğim.
HALA EMLAKÇILIĞI ÇANTACILIK OLARAK GÖRENLER VAR…
Son olarak zor bir süreçten geçiyoruz, şu an emlak sektöründe halihazırda nasıl bir hareket var?
Türkiye çok ilginç bir ülke. 7 yılda gayrimenkul sektöründe 3 kriz dönemine şahit oldum. Yaprak kımıldamadığı zamanlar da oldu, işe yetişmekte güçlük çektiğimiz zamanlar da… Şimdi düşen konut kredi faizleri ve mevduat faizleri nedeniyle sektör oldukça hareketli. Düşünün Haziran 2020’de 1 aylık dönemde 100 bin kişi konut satın aldı. Bu inanılmaz bir rakam. Pandemiye rağmen.
Gayrimenkul Türkiye’de her zaman çok iniş çıkışı olan döviz ve altının aksine her zaman daha fazla kazandırıyor. Tecrübe ile bunu yaşayan vatandaş yatırımını gayrimenkulden yana yapıyor. Eskiden dutluk olan yerlerin yerinde bugün rezidanslar var. Bazı yerler 20 kat, 30 kat kazandırıyor. Bu kazancı başka bir alanda elde etmek mümkün değil.
Burada ince bir noktayı hatırlatmakta yarar var; Türkiye’de hala gayrimenkul danışmanlarından profesyonel destek almak çok yaygın değil. Hala emlakçılığı çantacılık olarak görenler var. Türkiye’de gayrimenkul sektörü çok değişti, kendini çok geliştirdi. Gayrimenkul danışmanı olarak çalışan arkadaşların geçmiş iş tecrübelerine baktığınızda şaşırırsınız, “Bu da mı bu işi yapıyor?” diye. İyi bir danışman, büyük para kayıplarının önüne geçer. O nedenle uzmanlıklardan yararlanmakta yarar var.
Röportaj: Dilek Kaykılar
Başarılı Kadın Hikayeleri için buraya göz atabilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Kadın Çalışanlar Kurumlarına Güveniyor başlıklı yazımızı da okumanızı öneririz.