Persephone’nin Kız Kardeşleri, Leica Gallery’de…

Persephone’nin Kız Kardeşleri, Leica Gallery’de…
Haberi paylaşın...

Leica Gallery İstanbul; fotoğraf sanatçısı ve eleştirmeni Nazif Topçuoğlu ile Leica Oskar Barnack Yarışması finalistlerinden Finlandiyalı sanatçı Anni Leppälä’nun eserlerinden oluşan “Sisters of Persephone” (Persephone’nin Kız Kardeşleri) başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergi, 16 Aralık 2017-3 Mart 2018 tarihleri arasında bomontiada’da yer alan Leica Gallery’de görülebilir.

 

Leica Gallery İstanbul, 16 Aralık 2017 – 3 Mart 2018 tarihleri arasında Anni Leppälä ve Nazif Topçuoğlu’nun eserlerinden oluşan “Sisters of Persephone” (Persephone’nin Kız Kardeşleri) başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergi, adını 20. yüzyılın en beğenilen şairlerinden biri olan Sylvia Plath’ın, “Sisters of Persephone” başlıklı şiirinden alıyor. Ziyaretçileri gerçek hayatta karşımıza çıkan kadın tasvirlerinin ötesindeki hikâyeleri okumaya davet eden sergi, mitolojik karakter Zeus ile Demeter’in kızı Persephone’un yerüstü ve yeraltı arasındaki hayatını referans alıyor. “Sisters of Persephone” iç dünyasında veya gerçek hayatta ikilem yaşayan kadınların hikayelerini yeniden yorumlamak ve empati kurmak için bir fırsat yaratıyor.

© “Anni Leppälä, courtesy Gallery Taik Persons and Leica Gallery Istanbul.

Sergi kapsamında Anni Leppälä edebi referanslar ve kişisel deneyimlerini bir araya getirirken, Nazif Topçuoğlu ise sanat tarihi, batı edebiyatı ve dinî hikâyelerle Türkiye’deki kadın algısına dair sorular ortaya atıyor.

19. yüzyılda sahnelenen “canlı tablolara” benzeyen alegorik görüntüler oluşturan Nazif Topçuoğlu eserlerinde, eğitimli Türk kızlarının gerçek yaşam deneyimlerini yansıtıyor. Sanatçı, provokatif eylemlerle ataerkil toplum kodlarını krize sokabilecek performansları birer oyun sahnesine çeviriyor. Bilgi, cinsellik, sanat ve en önemlisi de merak duygusunu, kız çocuğunun büyümesi üzerinden inceliyor. Sanatçı eserlerinde, geçmişi yeniden gözden geçirirken kimi zaman klasik resimlerden ya da Marcel Proust, Thomas Mann gibi önemli yazarlardan, kimi zaman ise dini hikâyelerden ilham alıyor. Sanatçının kurguladığı hikâyelerdeki özneler bazen fotoğrafın içerisindeki bir karakter tarafından yargılanırken, bazen de izleyici bu rolü üstlenebiliyor.

© “Anni Leppälä, courtesy Gallery Taik Persons and Leica Gallery Istanbul.

Leica Oskar Barnack Yarışması’nın 2015 yılı finalistleri arasında yer alan Anni Leppälä’nın mekâna özgü yerleştirmeleri, adeta zamanı donduran ve gerçek ile hayal arasında gidip gelen fotoğraflardan oluşuyor. Leppälä’nın her eseri en sonunda art arda sıralanarak bir şiiri veya romanı oluşturan cümlelerin birer kelimesi gibi görülebiliyor. Sanatçı, Finlandiyalı şair Edith Södergran, Alman lirik şiirinin en önemli temsilcilerinden Rainer Maria Rilke’nin eserleri ve Fin klasik müziği gibi farklı kaynaklardan ilham alıyor. Sanatçı özellikle Rilke’nin mektuplarına, onun iç ve dış gerçekliklerinin aniden kavuştuğu “Weltinnenraum” (dünyanın içi) terimine ilgi duyuyor. Farklı tarihi müzeleri mekân olarak kullanan sanatçı, fotoğraf çekerken anıların nasıl yaratıldığı, nasıl yitirildiği veya nasıl saklandığı gibi konulara yoğunlaşıyor.

Sergi, 16 Aralık 2017 – 3 Mart 2018 tarihleri arasında bomontiada’da yer alan Leica Gallery’de görülebilir.

Nazif Topçuoğlu Hakkında

1953 yılında Türkiye’de doğan Nazif Topçuoğlu, 1978 yılında ODTÜ Mimarlık Bölümü’nde bitirdiği yüksek lisansın ardından, 1981 yılında Institute of Design, Chicago, Fotoğraf Bölümü’nde ikinci yüksek lisansını tamamladı. Türkiye’ye döndükten sonra Pamukbank Fotoğraf Galerisi’nde danışmanlık yapan Topçuoğlu, aynı zamanda üniversitelerde ders verdi. Reklam fotoğrafları çekti, 1990’ların sonunda ise sanatsal çalışmalarına yoğunlaştı. Galeri Nev – İstanbul ve Ankara (1990, 2001, 2003, 2004, 2006, 2010, 2011, 2013), Kunst:raum – Sylt Quelle (Almanya, 2005), Flatland Gallery (Hollanda, 2006, 2008, 2009) ve Green Art Gallery’de (Dubai, 2009, 2010, 2012) kişisel sergileri gerçekleşti. Topçuoğlu ayrıca 50. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu (2003), The ZKM / Center for Art and Media Karlsruhe – “Call Me Istanbul” (Almanya, 2004), Noorderlicht Photo Festival (Hollanda, 2007), Maison des Métallos (Fransa, 2009), Art Basel (Flatland Gallery, 2009), Cuadro Fine Art Gallery (Dubai, 2010), LTMH Gallery – “Istanbul Cool! What’s Happening in Contemporary Turkish Art Now” (ABD, 2010), Art Dubai (2012), Art Brussels (2013, 2014), Paris Photo (2005, 2006), Photo London (Flatland Gallery, 2007) ve Contemporary Istanbul (Galeri Nev, 2005 -2017) gibi yerli ve uluslararası sergilerde yer aldı. Fotoğraf tarihi ve eleştirisi üzerine yazıları Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan üç kitapta toplandı. Nazif Topçuoğlu’nun eserleri Boghossian Foundation (Belçika), Salsali Private Museum (Dubai), JPMorgan Chase Bank (ABD), Marion and Guy Naggar (İngiltere), Schürmann (Almanya), Sema and Barbaros Çağa (Türkiye), Fotocollectie Hoboken – Erasmus University Art Collection (Hollanda) ve Reflex Miniature Museum of Contemporary Art (Hollanda) gibi önemli koleksiyonlarda yer alıyor.

Anni Leppälä Hakkında

Anni Leppälä 1981 yılında Finlandiya’da doğdu. Finlandiya’daki Turku Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sanat Akademisi ve ardından Helsinki Sanat ve Tasarım Üniversitesi Fotoğraf Bölümü’nde lisans ve yüksek lisans eğitimi aldı. 2006 yılından bu yana Tokyo Metropolitan Museum of Photography (Japonya, 2006), Kunstmuseum Wolfsburg (Almanya, 2009), Museo Thyssen-Bornemisza (İspanya, 2011), Les Rencontres d’Arles (Fransa, 2012) ve Scandinavia House (ABD, 2013) gibi uluslararası kurumlarda karma sergilere katıldı. Leppälä’nın son dönem bireysel sergi açtığı yerler arasında Kunstverein Schwäbisch Hall (Almanya, 2017), Le Centre d´art GwinZegal (Fransa, 2016), Ghent Photo Festival – St Peter’s Abbey (Belçika, 2015), Turku Art Museum (Finlandiya, 2014), Galerie Les Filles du Calvaire (Fransa, 2014), Purdy Hicks Gallery (İngiltere, 2014), Gallery Taik Persons (Almanya, 2016), AMA Gallery (Finlandiya, 2013), Barbara Gross Galerie (Almanya, 2011) ve Gallery TH13 (İsviçre, 2011) yer alıyor. 2010 yılında “Finnish Young Artist of the Year” (Yılın Genç Sanatçısı Ödülü, Finlandiya) ödülünü kazanan Leppälä’nın, Finlandiya’daki Tampere Art Museum’da ilk kapsamlı kişisel sergisi gerçekleşti ve fotoğraf kitabı yayımlandı. Sanatçının eserleri Finnish Museum of Photography, Kiasma Museum of Contemporary Art, EMMA – Espoo Museum of Modern Art, Deutsche Bank, Teutloff Photo ve Fondation d’entreprise Hermès koleksiyonlarında yer alıyor. Leppälä Helsinki’de çalışmalarını sürdürüyor.

Bir önceki yazımız olan Ceyda Düvenci'den Melek Ajandası... başlıklı yazımızı da okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ