Puduhepa, Kız Kardeşlerine Elini Uzatıyor…
Kanyon AVM Joint Idea’da ünlü simaların katılımıyla lansmanı yapılan PUDUHEPA ve Kız Kardeşleri projesinin geliri, TOÇEV aracılığıyla ihtiyacı olan kız çocuklarının okutulması için harcanacak.
PUDUHEPA kutusu içerisinde yer alan masal kitabıyla kız çocuklarına ilham verirken, güçlü, kendine güvenen, başarılı, ne istediğini bilen, mutlu bireyler olarak büyümelerine destek olunması hedefleniyor.
Proje yaratıcısı Renan Tan Tavukçuoğlu liderliğinde, otuzun üzerinde kadın tarafından üretilen PUDUHEPA bebeklerinin tasarımı Aysel Keskin, kıyafet tasarımı ise Arzu Kaprol imzası taşıyor. Projenin en önemli destekçilerinden biri ise, güzelliği bilinenin dışında tanımlayan ve Türkiye güzeli olmasına rağmen iş hayatındaki başarılarıyla öne çıkan Jülide Ateş.
TEK BİR KİŞİ BİLE FARK YARATABİLİR
Projenin mimarı Renan Tavukçuoğlu, bu projeyi şöyle anlatıyor:
“Ben Türkiye’de yaşayan bir kadınım, bir anneyim. Hepiniz gibi geleceğe dair endişelerim, bizi insan yapan kaygılarım, biz kadınlara özgü duyarlılıklarım var. Bir farkım varsa o da tek bir kişinin bile fark yaratabileceğine olan inancım.
Bu projedeki esin kaynağımız bu topraklarda doğmuş şahane kadınlar oldu. İstedik ki onların ilham verici hikayeleri aynı coğrafyada aynı kaderi paylaşan milyonlarca kadına ışık olsun, yol açsın. İşte Puduhepa ve kız kardeşlerinin hikayesi böyle başladı.
Puduhepa kim derseniz. O bir Hitit Kraliçesi… Tarihteki ilk barış anlaşması olan Kadeş’e mührünü basan, sevgi ve barış sözcüklerini tabletlere ilk olarak kazıyan güçlü bir kadın. Puduhepa, aynı topraklarda doğduğu kız kardeşlerinin ve kızlarımızın geleceği için binlerce yıl sonra geri döndü.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=wJmQSaZd8yQ
Büyük bir heyecanla hayata geçirdiğimiz projenin amacı, ülkemizdeki kız çocuklarının kendilerine güvenen bireyler olarak büyümelerine destek olmak. Bunu yaparken Anadolu’dan çıkan kadınların başarı hikayeleriyle onlara yol göstermek ve güçlendirmek. Projenin geliri de TOÇEV aracılığıyla yine kızlarımızın eğitimine destek olarak geri dönecek. Bez bebeklerimizi biçen, diken, dolduran, işleyen kadınlara, evlerinde istihdam sağlayan projemizin büyümesi, herkesin ekonomiye katkıda bulunmasına aracı olacaktır.
Bunun için ilk olarak Puduhepa’yı daha sonra da Anadolu’daki kız kardeşlerini temsil eden el emeği göz nuru bebekler hazırladık. Giysilerini harika bir kadın tasarladı: Arzu Kaprol. Hikayelerini kadınlar yazdı ve resimledi: Tuba Şamlı Atilla ve Arbil Çelen Yuca. Hayal eden, biçen diken, emek veren herkes kadındı. Proje etrafında bütün kadınlar birleştik ve gücünün farkında yeni Anadolu kadınları yetiştirmek için yola çıktık.
Satın alacağınız Puduhepa bebeği bir gün eskiyebilir, kaybolabilir ama yarattığı etki sonsuza kadar sürecek. Bu projede kız kardeşlerine destek olduğun, gücünün farkında Anadolu kadınları yetiştirmek için omuz verdiğin için sana minnettarız.”
PUDUHEPA bebeğine, tasarım kutusunun içinde yer alan hikaye kitapları, projenin elden ele aktarılabilmesi için hazırlanan kartpostallar ve okuyuculara özel mektuplar eşlik ediyor. Hikaye kitapları, çocuklar için Tuba Şamlı Atilla, büyükler için ise Arbil Çelen Yuca tarafından bu projeye özel olarak yazıldı ve resmedildi.
İlk hedef fonu tamamlamak.
Projenin, hayata geçirilme maliyeti olan 50.000TL’nin finanse edilmesini takiben, TOÇEV aracılığıyla kız çocuklarına maddi destek vermeye başlaması öngörülüyor. Projenin bu fon kısmı ise Fongogo sitesi üzerinden yürütülüyor.
Bir önceki yazımız olan İstifa Edip Yola Çıkan Gülçin Oranlı: Afrika Bağımlılık Yaptı başlıklı yazımızda başarılı kadın hikayeleri, gönüllülük ve gülçin oranlı hakkında bilgiler verilmektedir.