Çocuklarda Sık Görülen Bu Rahatsızlıklara Dikkat Edin
Çocukların en sık karşılaştığı ve en çok ölümüne neden olan hastalık enfeksiyon hastalıklarıdır. Solunum yolu hastalıklarını, alt ve üst solunum yolu enfeksiyonları olarak ayırabiliriz.
Üst Solunum Ve Alt Solunum Yolu Enfeksiyonları
Üst enfeksiyonlarının en sık etkeni virüslerdir. Bu virüsler genellikle kendiliğinden düzelir. Gırtlak ve altı alt solunum yolları olarak kabul edilir. Krup sendromları, akut bronşiyolit, akut bronşit ve zatürre akut alt solunum yolu enfeksiyonları olarak sayılabilir.
Soğuk Algınlığı Ve Nezle
İnsan vücudunun normal sıcaklığı 36 ile 37,5 derece arasında değişir. 38 derece ve üstü tehlikelidir. Çocuklar için bu durum biraz daha farklıdır. Özellikle küçük çocuklarda görülen soğuk algınlığı daha da ciddiye alınmalıdır. Çocuklarda yüksek ateş ile karşılaştığınızda, üzerini fazla örtmeden, bol miktarda sıvı içirerek ve ılık su ile duş yaptırarak ateşini düşürmeye çalışabilirsiniz.
Çocuklarda Grip Tanısı
Çocuğunuzda hapşırma, burunda tıkanıklık, akıntı, öksürük, ateş, vücutta ağrı, üşüme, halsizlik gibi durumlar olduğunda doktora götürmeniz de fayda vardır. Rahatsızlık iyi tedavi edilmediği taktirde orta kulak iltihabına, sinüzite veya bronşite yol açabilir.
Orta Kulak İltihabı
Orta kulak iltihapları, özellikle çocuklarda sık görülen bir hastalıktır. Orta kulak iltihapları kulak ağrısı, ateş, işitme kaybı ile ortaya çıkabilir. Genellikle sonbahar kış aylarında görülür. Diğer bir orta kulak iltihabı türü de orta kulakların havalanma ve direnajını dolayısı ile işitmenin en iyi düzeyde olmasını sağlayan Östaki borularının tam çalışmamasına bağlı kulak zarı arkasında orta kulak boşluklarında sıvı birikmesidir. Bu rahatsızlık kolayca fark edilemez. Sıvı toplanması hastada işitme kaybına neden olur. Çocuk ağzından nefes almak zorunda kalabilir, burnu hep tıkalıdır.
İç Kulak İltihabı
İç kulak iltihaplanması genellikle dengesizlik, baş dönmesi ile ortaya çıkar. Kulak ağrısı önemli bir rahatsızlık olup, hemen doktora gidilmelidir. Kulak burun boğaz doktoruna gitmek kalıcı bir hastalık riskini engeller.
Dış Kulak Yolu İltihabı
Dış kulak tıkanıklığı işitme azlığı, ağrı ve akıntı ile ortaya çıkar. Ciddi bir rahatsızlıktır. Kulağı temizlemek sakıncalıdır.
Sinüzit
Çocuklarda en sık görülen hastalıklardan biridir. Burun tıkanıklığı ve iltihaplı akıntının yanı sıra yüz kemiklerinde şiddetli ağrı hissedilir. Göz yaşarması, sinüzitin bir diğer belirtisidir. Tedavi süreci antibiyotikler ve burun açıcı ilaçlarla yapılır.
Anjin
Yüksek ateş, boğaz ağrısı ve tükürüğünü bile yutamama ile kendini gösterir. Bademcikler, lenf dokuları olup boğazın girişinde, iki tarafa yerleşmiş küçük organlardır. Boğaz yoluyla bulaşan mikroplar bademcik üzerinde tutulur ve onlara karşı antikor denilen bağışıklık proteinleri oluşturulur.
Farenjit
Farenjit bulaşıcı bir hastalıktır. Burun tıkanıklığı, boğaz mukozasında yer yer kızarıklıklar ve iltihaplı salgılar görülür. Kulak zarı da kızarmış olarak görülebilir. Boyunda lenf bezleri ele gelecek şekilde büyür. Bazen farenjit bronşite de çevirebilir.
Bronşit
Ses kısılır, ateş çok yüksek olmaz. Tedavisinde antibiyotik ve solunum zorluğuna bağlı olarak kortizon kullanılır.
Bronşiolit
Bronşiyolit, çocukluk döneminde en sık karşılaşılan alt solunum yolu enfeksiyonudur. Daha çok bir ile dokuz ay arasındaki bebeklerde görülür. Bronşiolit bulaşıcıdır. Genellikle burun akıntısı ile başlar, devamında solunum sıkıntısı ve beslenme zorluğu görülür.