Faruk Pekin’in son kitabı Gezmek Yaşamaktır Kitapçılarda…
Gezginlerde kültür amaçlı gezi coşkusu yaratılması için 30 yılı aşkın süredir yoğun çaba harcayan Faruk Pekin, 36 gezi yazısından oluşan Gezmek Yaşamaktır adlı kitabını çıkardı!
Duayen turizmci ve FEST Travel Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Pekin’in son kitabı Gezmek Yaşamaktır: Kültür Turizmi ve Gezi Kültürü Yazıları, Hil Yayın etiketiyle kısa süre önce raflardaki yerini aldı.
30 yılı aşkın süredir turizm sektörünün içinde olan ve Türkiye’de “kültür turizmi”nin ete kemiğe bürünmesi, insanlarımızda kültür amaçlı gezi coşkusu yaratılması için çok yoğun bir çaba harcayan Pekin, bu süre zarfında bir gezi tasarımcısı olarak yüzlerce gezi programı yarattı. Az bilinen, hiç bilinmeyen yerlere gezi alışkanlığı başlattı ve bu yoğun çaba içinde zaman zaman gezi yazıları yazdı.
Gezmek Yaşamaktır’ın içeriğini 5 bölüme ayırmak mümkün. Giriş bölümünde Pekin’in “kültür turizmi” ve “gezi kültürü”ne dair yaklaşımları, uygulamaları ve kurucusu olduğu FEST Travel’ın bu sektör ve kültür içerisindeki hikâyesi anlatılıyor. İstanbul Yazıları başlığı altında 3, Türkiye Yazıları başlığında 9, Dünya Yazıları başlığında ise 36 gezi yazısı bulunuyor. Kitabın son bölümünde ise Faruk Pekin hakkında çıkan yazılardan ve kendisiyle yapılan söyleşilerden oluşan bir derleme yer alıyor.
Gezmek Yaşamaktır’daki gezi yazılarının büyük bir bölümü, daha önce yayımlandıkları gazete ve dergilerdeki halleriyle değil, kısaltılmamış halleriyle bu kitapta yer alıyor. Bu yazılardan bazıları, neredeyse çeyrek asır önce yazılmalarıyla türünün ilk örneklerinden sayılıyor. Bazı yazılar ise ilk kez bu kitapta okuyucuyla buluşacak.
“Önemli olan görmek değil, algılamaktır” şiarıyla yola çıkan Pekin, Sorumlu ve Sürdürülebilir Turizm anlayışına uygun olarak hazırlamaya devam ettiği FEST gezileriyle gezginlerin ufkunu açmaya devam ediyor.
Faruk Pekin, Gezmek Yaşamaktır, Hil Yayın, İstanbul, Nisan 2017, 326 sayfa
FARUK PEKİN KİMDİR?
Faruk Pekin, 1947 yılında İzmir’in Menemen kazasında doğdu. İzmir Atatürk Lisesi’nden sonra, 1969’da Robert Kolej Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1968-69’da Robert Kolej Yüksek Okulu’nu bugünkü Boğaziçi Üniversitesi’ne dönüştüren süreci başlatan Öğrenci Birliği’nin başkanıydı. Uzun yıllar gazeteci ve sendikacı olarak çalıştı. Profesyonel rehber.
1985 yılında FEST Travel’ı kurdu. Son otuz yılda Türkiye içinde ve dışında yerli ve yabancı binlerce gezgini kültür gezileriyle gezdirdi. Altı yıl başkanlığını yaptığı Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı Seminerleri’nde “Dinler Tarihi”, “Hinduizm”, “Budizm”, “Türkler ve Budizm”, “Semboller” derslerini gerçekleştirdi. Uluslararası Sosyal Turizm Örgütü ISTO’nun (International Social Tourism Organisation) Yönetim Kurulu eski üyesi. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Kültür Turizmi Komitesi Başkanlığı, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Girişim Grubu ve Yönetim Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı Onursal Başkanı. Turizm Araştırmaları Derneği (TURAD), Türkiye Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (ATURJET-FİJET) ve Turizm Gazeteci ve Yazarları Derneği (TUYED) üyesi. TÜRSAB Başkanlık Danışmanı ve Kültür Turizmi Komitesi Onursal Başkanı.
Skylife dergisi, Cumhuriyet, Hürriyet gazeteleri başta olmak üzere değişik yayınlarda ve konularda çok sayıda makalesi var. Artı-Değer Nedir? (1975), Demokrasi, Sendika Özgürlüğü ve Sosyal Haklar (1985), Kapadokya: Kayalardaki Şiirsellik (1996) (Cappadocia: Poetry in the Rocks adıyla İngilizce olarak da yayımlandı), Efsanevi Başkent İstanbul (2004), 100 Kale (2008), 100 Köprü (2008), Çözüm: Kültür Turizmi (2011), Gezilerimin Fıkraları (2014), Kapadokya Gezi Rehberi (2014) yayımlanan kitapları.
Pekin ayrıca 2011-13 yılları arasında Skyturk televizyon kanalında “Tarihe Yolculuk” ve “Şehrin Sırları” adlı programları hazırladı. İZTV için çok sayıda belgesel gerçekleştirdi.
Bir önceki yazımız olan Türkler İçin En İdeal Tatil 3 Gün... başlıklı yazımızı da okumanızı öneririz.