Gülcan Sarıoğlu: Müziksiz ve Resimsiz Hayat Düşünemiyorum

Gülcan Sarıoğlu: Müziksiz ve Resimsiz Hayat Düşünemiyorum
Haberi paylaşın...

Denizin dalga sesleri, kuş sesleri, yağmurun sesi doğadaki her şeyin kendisine ilham verdiğini söyleyen Ressam Gülcan Sarıoğlu ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Bize kendinizden bahseder misiniz?

İzmir/Karşıyaka doğumluyum. 1985 yılında Ege Üniversitesi Kimya Bölümünü bitirdim. Resme İzmir Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde desen ve yağlıboya çalışmalarına katılarak başladım. 1996 yılında Ressam Feriha Tuğran Atölyesi’nde soyut resimle tanıştım. İlerleyen yıllarda birçok karma sergiye katıldım ve kişisel sergiler açtım. Halen kendi atölyemde yağlıboya resim çalışmalarına devam ediyorum.

Kendinizi resimle ifade ederken en çok hangi akımdan yararlanırsınız?

Bir akıma bağlı kalmadan, tamamen içimden geldiği gibi resim yapıyorum. Bilinç ve bilinçaltının bütünlendiği anda renklerle ortaya çıkan bir bütünlük sağladığımda resim ortaya çıkıyor. Resim yaparken müziksiz çalıştığımı hatırlamıyorum, fonda mutlaka müzik dinliyorum. Resim ve müziksiz bir hayatı düşünemiyorum. Klasik müzik ve caz dinlemeyi seviyorum. Resim yaparken klasik müzik tercih ediyorum.

Sanatı, ve sanatçıyı nasıl tanımlarsınız?

Sanat bir toplumun gelişiminde oldukça önemli bir yere sahiptir. İnsanların mutlu ve huzurlu olması için gerekli. Sanat yönünden gelişmiş topluma baktığımızda bunu çok rahat görebiliriz. Ülkemizde yaşadığımız kaos ortamı sanatın gerektiği yeri bulamamasından kaynaklandığını düşünüyorum. Kişilerin sanatla bilinçlenmesi farklı boyutlara taşıyor. Toplumumuz o boyutları maalesef ülkemizde yaşayamıyor. Sanatçı ise hayata dair biriktirdiklerini, yaşama kıvılcımlarını kendi enstrümanlarıyla aktarır topluma. Sanatçı sanatını özgürce yapabiliyorsa sanattır. Duruşu olan sanatçılar, sanatçıdır. Ben içimden geldiği gibi sanatımı yapıyorum. Yüreğimle çalıştığım resimlerle kendimi ifade edebiliyorum.

Çocuk ve gençlerin sanat eğitimi sizce nasıl olmalı?

Çocuk yaşlarda sanat eğitimi çok önemli. Kaliteli olan sanatsal faaliyetlerle çocuk mutlaka tanışmalı. Kaliteli film, konserler, tiyatro gösterileri sergiler gezilmeli, kitap okumaya erken yaşta başlarsa, çocukların bilinci farklılaşır, çocuğu üst düzeye taşır. Bu da toplumsal anlamda gelişmektir.

Açtığınız sergiler hakkında bilgi alabilir miyiz?

Kişisel sergilerim;

1998 yılında İzmir Tömer Sanat Galerisi, 2005 yılında İzmir Çetin Emeç Sanat Galerisi, 2009 yılında İzmir İş Bankası Sanat Galerisi, 2011 yılında İzmir 50. Yıl Köşkü Sanat Galerisi, 2012 yılında Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür Merkezi, 2013 yılında İzmir Devlet Resim ve Heykel Müzesi Turgut Pura Sergi Salonu, İzmir’de 2015 yılında GT Art & Interiors.

Karma sergiler;

1991 İzmir Resim ve Heykel Müzesi, 1992 İzmir Resim ve Heykel Müzesi, 1993 İzmir Resim ve Heykel Müzesi, 1996 Fatih Koleji Sanat Galerisi, 1998 Ankara Başak Sigorta Sanat Galerisi, 1999 İzmir iş Bankası Sanat Galerisi, 2000 İzmir çetin Emeç Sanat Galerisi, 2004 Fethiye/Göcek Lyria Resort  Hotel, 2009 Ankara Erenus Sanat Galerisi, 2009 Resim Heykel Müzesi (İzmirli Kadın Sanatçılar Sergisi), 2012 31.Turgut Pura Resim ve Heykel Yarışması (sergilenme), 2013 İstanbul Ticaret Odası Ege Bölgesi Görsel ve Plastik Sanatlar Derneği, 2014 İzmir Çetin Emeç Sanat Galerisi Ege Bölgesi Görsel ve Plastik Sanatlar Derneği Soma Sergisi, 2014 İzmir Resim ve Heykel Müzesi Ege Görsel ve Plastik Sanatlar Derneği Disiplinlerarası Karma Sergi, 2018 İzmir Resim ve Heykel Müzesi Turgut Pura Salonu Resim Yarışması (Sergileme), 2018 Alaçatı Peri Art Galeri.

Yakın gelecekle ilgili düşündüğünüz sergi projeleriniz var mı?

14 Mart’ta Ankara Port Sanat Galerisi’nde açılacak sanat fuarına ben de 15 Mart’ta kendi etkinliğim ile katılacağım. Nisan 2019’da Eskişehir, Mayıs 2019’da Mardin’de sergilere katılacağım. Kişisel sergi için de çalışmalarım devam ediyor.

İzmir’de yaşamak sizi sanatsal anlamda nasıl besliyor?

İzmir’i çok seviyorum. İzmir’de doğdum ve büyüdüm. Başka bir şehirde yaşayamam. Yaşadığınız yeri severseniz resimlerinize olumlu olarak yansır. Yaşadığım ortamda ne kadar çok huzurluysam resim yapmak için daha çok zaman ayırıyorum. Ben mutsuz ve huzursuz olduğum zamanlarda resim yapamıyorum.

Yaptığınız sanat eserlerinden kazanabiliyor musunuz?

İzmir bu konuda çok yeterli değil. İstanbul ve Ankara’da sanat eserlerinden kazanç biraz daha iyi diye düşünüyorum. Ben çok az da olsa kazanıyorum fakat İstanbul’da daha iyi olabilirdi. Günümüz şartlarında çok zor bir süreçten geçiyoruz. Bu şartlarda bunları düşünmek çok zor olsa da gerçek ve duruşu olan sanatçılar kazanabiliyor.

Yıllar sonra arkanızdan ne densin istersiniz?

Çok güzel resimler yapardı. Doğa sevgisini resimlerinde çok güzel ifade etmiş, demelerini isterim.

İlham kaynaklarınız neler?

Sevgi ve aşk, en büyük ilham kaynağım. Doğayı, ormanı, çiçekleri çok seviyorum. İnsana pozitif anlamda değer katan her şey çok önemlidir. Denizin dalga sesleri, kuş sesleri, yağmurun sesi doğadaki  her şey muhteşem. Bu muhteşemliği keşfedince keyif alarak yaşamaya başlıyorsunuz. Ben bu muhteşemliği resim de buldum. Kimya okumanın sebebi de kuantumu keşfetmem için önemliydi. O sonsuzluğa giden yolu da resimde buldum.

Günde kaç saat çalışıyorsunuz?

Atölyemde zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorum. Yemek yemeyi bile unutuyorum. Müzik ve resimle tüm günüm geçiyor diyebilirim. Haftanın dört günü atölyem de olmaya çalışıyorum. Atölyem de çalışmayı çok seviyorum. Ben resim yapmıyorum. Resim bana kendini yaptırıyor. Ben kurgulayarak çalışmıyorum. O anda içimden ne geliyorsa ortaya çıkıyor.

Tercih ettiğiniz bir renk tonu var mı?

Beyazı çok kullanıyorum. İçime döndüğümüzde bazen beyaz bazen de siyahızdır. Bu zıtlıkları yansıtan siyah ve beyazdır. Ayrıca mavi ve mor renklerini tercih ediyorum.

Eklemek istediğiniz bir konu var mı?

Gerçek bir sanatın her ülkeye, her insana çok olumlu katkıları olur. Sonsuz bir yaşam içerisinde insanlar huzurlu ve mutlu olurlar. Sanatsız bir yaşam olmaz, sanatsız bir hayat kupkurudur. Ben müziksiz ve resimsiz bir yaşam düşünemiyorum. Sevgi, müzik, resim ve sanatla daha güzel günlere, diyerek sözlerimi bitirmek istiyorum.

RÖPORTAJ: NURTEN ÖĞÜT

Bir önceki yazımız olan Ressam Tijen Hasçilingir: Hissettiklerimi Tuvallerime Yansıtıyorum... başlıklı yazımızı da okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ