Mine Küçük’ten bir Müze Kitabı…

Mine Küçük’ten bir Müze Kitabı…
Haberi paylaşın...

Müzeolog Mine Küçük tarafından kaleme alınan kavramsal temelleriyle, tarihsel gelişimiyle ve çok boyutlu deneyimleriyle Müze Tarih-Kavram-Deneyim kitabı İletişim Yayınları tarafından yayınlandı.

Müzelere neden gidiyoruz? Mine Küçük’ün kitabında sorduğu birçok basit sorudan biri, bu. Müze kitabı, kavramsal temelleriyle, dünyadaki ve Türkiye’deki tarihsel gelişimiyle, çok boyutlu deneyimleriyle müze ve müzecilik.

 

Çocuk müzelerinden görme engelliler için müzelere, askerî müzelerden, kent müzelerinden sanal müzelere, eko-müzelere, ne gibi müze türleri olduğunu, müze mimarisinin özelliklerini ve gelişim hikâyesini, müze sergilerini, müzenin nasıl bir organizasyon olduğunu, müzelerin halkla ilişkiler ve pazarlama faaliyetlerini, teknolojik gelişmenin müzeciliğe getirdiği boyutları öğreniyoruz bu titiz çalışma sayesinde.

Kitap “müze etiğini” tartışırken, “Kültürel miras kimin?” sorusu etrafında müzeciliğin sömürgecilikteki yerini de sorguluyor. Keza, iklim değişikliğinin müzeciliğe etkisini de…

Mine Küçük’ün Müze kitabı okurunu, müze tarihinde, müze deneyimlerinde gezdiriyor – görkemli bir müzeyi gezercesine.

Mine Küçük kimdir?

İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü’nden mezun oldu ve öğrenciliği sırasında Troya antik kentinde Erken Tunç Çağı malzemesiyle çalıştı. Yüksek lisans derecesini Minnesota Üniversitesi’nde Disiplinlerarası Arkeoloji ve Müze Bilim Dalı’nda tamamladı. Tüm eğitim hayatı boyunca İstanbul Arkeoloji Müzesi, Minnesota Bilim Müzesi ve Bermuda Denizcilik Müzesi’nde staj yaptı. Yüksek lisansını tamamladıktan hemen sonra Minnesota Bilim Müzesi Antropoloji Bölümü’nde içerik uzmanı, sergi geliştirici ve müzenin Çatalhöyük Sit Alanı için yaptığı çalışmalarda proje yöneticisi olarak görev aldı. İstanbul’a döndükten sonra İsveç’ten bir ortak kurum ile Avrupa Birliği projelerinde içerik hazırlayıcı ve koordinatör olarak çalıştı. Yeditepe Üniversitesi, Işık Üniversitesi ve Mimar Sinan Üniversitesi’nde Müze Bilim dersleri verdi. 2009-2019 yılları arasında İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın düzenlediği bienallerde rehber eğitimi verdi. Bağımsız araştırmacı ve uzman olarak halen eğitimini aldığı konularda çeşitli kurumlar, okullar ve vakıflar için eğitim programları hazırlıyor, danışmanlık ve küratörlük yapıyor.

Fotoğraf: Mehmet Yılmazer

Bir önceki yazımız olan Gazeteci Füsun Saka'dan Resim Sergisi: SAUDADE başlıklı yazımızı da okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ