Yalan Söyleme Hastalığına Dikkat…
Çevredekilere sık sık amaçsızca yalan söyleme ihtiyacı duyma ve bazen kişinin söylediği yalana kendisinin de inanması durumu olan ‘yalan söyleme hastalığı’na mitomani denir.
Türk Sinemasının klasikleri arasındaki Neşeli Günler filminde Münir Özkul, sürekli yalan söyleyen kardeşine “Atma Ziya” der ve inanmazdı. Sizin çevrenizde Ziya benzeri sürekli yalan söyleyen birileri varsa bilin ki bu sorun bir psikolojik soruna işaret ediyor olabilir.
Uzman Klinik Psikolog Talia Keklik Akarsu halk arasında ‘yalan söyleme hastalığı’ denilen Mitomani hakkında bilgiler verdi:
Çevredekilere sık sık amaçsızca yalan söyleme ihtiyacı duyma ve bazen kişinin söylediği yalana kendisinin de inanması durumu olan mitomani halk arasında ‘yalan söyleme hastalığı’ olarak da bilinir. Durum kısaca; bir Dürtü Kontrol Bozukluğu olarak tanımlanabilir.
Bunun nedeni; kişinin yalan söylemekten haz alması ve tekrar tekrar söylemekten kendini alıkoyamamasıdır. Genellikle ergenlik döneminde (16 yaş civarında) baş gösteren bu bozukluk, kişinin zor durumda kaldığında ya da kendini koruma amacıyla yalan söylemesinden farklı şekilde işler.
EN BÜYÜK İSTEKLERİ DİKKAT ÇEKMEK…
Mitomanlar, dikkat çekme çabasında olan, diğerleri tarafından önemsenme ihtiyacı duyan kişilerdir. Çocukluk dönemlerinde ebeveynleri tarafından aşağılanan, onlar tarafından önemsenmeyen, çıtası mantıksızca yüksek olan beklentiler altında ezilenler birer mitoman adayı olarak hayatlarını sürdürürler. Çocukluk döneminde ebeveyne karşı sergilenen bu tutum yaş ilerledikçe diğerlerine karşı da sergilenmeye başlanır. Mitomanlar amaçsızca yalan söylerler çünkü bu onlar için bir alışkanlık halini almıştır.
KENDİLERİNİ BAZEN EN GÜÇLÜ BAZEN ACINDIRMAK İSTERLER…
Bu insanların söyledikleri yalanlar, içerdikleri mesajlar açısından da oldukça önemlidir. Kişi genellikle eksik kaldığını düşündüğü yanlarını bu yalanlarla tamamlamaya çabalar. Metin yazarı tadında işleyen bu zihinler yazdıkları senaryolarda, kimi zaman kendilerine en güçlü karakteri layık görüp takdir beklerken, kimi zaman da en acınılası kimliğe bürünerek karşılarında acıma duygusu uyandırmayı hedeflerler.
Kişi yalan söylerken, karşısındaki insanların ona inanmaya başladığını farketmesi, bu yaptığı işin kendisine en çok zevk veren tarafıdır. Yalanları ortaya çıktığında ise mitomanlar oldukça agresif ve alıngan davranışlar sergilerler.
Ebeveynlerin, çocuklarının yalan söylediğini farkettiklerinde takındıkları tutum da çocukta Mitomani başlayıp başlamamasında oldukça büyük bir etkendir. Çocuk bir ceza ile engellendiğinde yalanı bastırdığı görülmüştür. Bu oldukça tehlikeli bir durumdur çünkü bastırılan bu durum ilerki dönemde çocukta çok daha şiddetli bir şekilde tekrar ortaya çıkabilmektedir. Çocukluk döneminde ebeveynlerinin yalanlarına şahit olanlar, dürüst davrandığında ebeveyni tarafından ağır cezalara çarptırılanlar, ilgiye ve onaylanmaya ihtiyaç duyanlar ve aşağılık kompleksi ya da belki de özgüven eksikliği olanlar uzun vadede birer mitoman adayıdır.
MİTOMANLAR EN BÜYÜK SORUNU KARŞI CİNSLE YAŞAR
Konu ile ilgili göz önününde bulundurulması gereken bir diğer önemli nokta ise; bazı kişilik bozukluklarının (Narsisistik, Histrionik) ve erken dönem istismarlarının da kişide mitomani riskini arttırıyor olmasıdır. Mitomanların yetişkinlik dönemlerinde en büyük sorunları karşı cins ilişkisinde yaşadıkları görülmektedir. Bir mitomanın partneri olmak sadece sık sık yalana maruz kalma nedeniyle bile olsa oldukça zordur.
Bir mitomanın kendi isteği ile psikoterapiye başlaması ihtimali ise; içgörüsünün ve farkındalığının yetersiz olması nedeniyle oldukça zordur. Bu noktada onunla hayatı paylaşan kişilere oldukça önemli bir rol düşmektedir.
(DialogExclusive den alıntılanmıştır)
Bir önceki yazımız olan Ruha iyi gelen 5 besin... başlıklı yazımızda bitter çikolata ve psikolojiye iyi gelen yiyecekler hakkında bilgiler verilmektedir.