3 Mayıs Dünya Astım Gününde Tedavide Ne Durumdayız?
3 Mayıs Dünya Astım Gününde Tedavide Ne Durumdayız?
3 Mayıs Dünya Astım Günü
Son yıllarda adını daha sık duyduğumuz Astım hastalığı, küçükten büyüğe bir çok kişiyi etkisi altına almaya devam ediyor. Kesin sebebi tam olarak belli olmayan Astım hastalığının, solunum yollarının hastalık sonrası iltihabı sonucu aşırı yıpranmasından kaynaklanan aşırı duyarlı olması ve belli sürelerde daralması sonucu ortaya çıkar. 3 Mayıs Astım Günü‘nde uzmanlar konuya dikkat çekerek, nedenleri ve tedavisi konusunda önerilerde bulunuyor.
Astım hastalığında bronşlar aşırı halde duyarlı hale gelir. Bu duyarlıklık normal bir insanı etkilemeyecek veya az etkileyebilecek olan sigara dumanı,parfüm,çamaşır deterjanı gibi kokulara karşı aşırı tepki verir. Bu tepki öksürük ve nefeste daralma olarak karşımıza çıkar. Yapılan araştırmalarda Türkiye’de yaklaşık 4 ile 5 milyon arası astım hastası var. Hastalığın ne kadar yaygın hale geldiğini bu rakamlardan da anlayabiliyoruz.
Astımı Neler Tetikler;
Aslında astım hastalığı genetik bir hastalıktır. Aile çevresinde astım hastalığı olan kişilerde astım olma olasılığı oldukça yüksektir. Buna rağmen günlük hayatta bir çok etken bu hastalığı tetikler hale getirir. Ev tozu,sigara dumanı,küf,nezle,oda spreyi,deterjan,grip,rutubet gibi nedenlerden dolayı bu hastalığa yakalanabiliriz. Bu keskin kokulardan kendimizi korumalıyız.
Astımın Tedavisi Ne Aşamada?
Öncelikle astım rahatsızlığı geçiren kişilerin sigara ile arasına ciddi anlamda mesafe koyması gerekiyor. Sigara astımın bir numaralı düşmanıdır. Özellikle çocukların hayatlarının ilk döneminde sigara dumanına maruz kalmaları akciğer gelişimlerini olumsuz yönde etkiler. Ayrıca sigara, astım ilaçlarının etkisini de olumsuz yönde etkiler.
Astımı harekete geçirecek olan enfeksiyonlardan korunun. Grip aşısı yaptırmanız ve grip olan kişiye yaklaşmamanız önemlidir. Sinüzit gibi hastalıklar astımı tetikleme konusunda oldukça güçlüdür. Sinüzit olursanız astım ilacınızın dozunu arttırabilirsiniz. Bunu doktorunuza mutlaka danışınız.
Astımın tedavisi mevcut, yani kişinin nefessiz kalmasına yol açan krizler kontrol altına alınabiliyor. Ama yine de dikkat edip astımın vücudumuz üzerinde etki kurmasını engellemeye çalışmalıyız.
Bir önceki yazımız olan Makyajda Fondöten Seçimi Nasıl Olmalı ? başlıklı yazımızda Beyaz Tene Uygun Fondöten, Cilde Uygun Fondöten ve Cilt Rengine Uygun Fondöten Nasıl Seçilir hakkında bilgiler verilmektedir.
Gerçekten bende de olduğu için çok zor bir durum..