Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Ve Beslenmesi

Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Ve Beslenmesi
Haberi paylaşın...

Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Ve Beslenmesi

Anne Karnında Bebek Nasıl Beslenir?

Anne karnındaki bebeğin bizler gibi ağız yoluyla beslenmesi tabi ki mümkün değil. Peki bebekler doğmadan nasıl beslenir?Bebekler anne karnında beslenme evresini son ve göbek kordonu yardımıyla alırlar. Bu ek organlar geçicidir. Doğum sonrası bu organlar işe yaramazlar. Birbirini tamamlayan son(Plasenta) ve göbek kordonu aslında birbirinden farklı işlerle görevlidir. Son(Plasenta) organı, besini ve oksijeni anne kanından alarak göbek kordonuna iletir ve işlem tamamlanır.

Son(Plasenta) Ne İşe Yarar?

Plasenta halk dilinde kordon olarak bilinir. Özelliği hatta yaratılış amacı anne ve fetüs arasındaki madde alışverişini sağlamaktır. Besin ve oksijenin bebeğe ulaşması plasenta aracılığıyla olur. Anneden bebeğe doğru bir geçiş olduğu gibi bebekten anneye doğru da bir geçiş mevcuttur. Metabolizma atıkları anne aracılığıyla vücut dışına atılır. Plasenta bunların dışında fetüsün pasif bağışıklığının güçlenmesini de organize eder. Plasenta, yapı olarak sağlam ve esnektir. Plasenta bebeğin hareketini engellemeyecek şekilde tasarlanmış bir organ olup, Plasenta bebeğin değişen ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilecek bir yapıdadır. Plasenta gebeliğin 3 aylık döneminde karşılaşılabilecek enfeksiyonlara karşı da bebeği koruma altına alır. Gebelik sürecinde anne adayı kansere yakalansa bile plasenta kanserli hücrelerin fetüse ulaşmasını engeller.

plasenta-bebek-anne

Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi

Gebelik sürecinin başlangıcında, ilk kırk hafta içerisinde anne karnında ilk oluşumlar hızla başlamış olacak. Bu esnada anne karnında oluşan bu minik cenin gelişme sürecini tamamlayacak.Yeni dünyaya uyum sağlayabilmesi için daha fazla besine ihtiyaç doğacak. Tam kırk hafta boyunca hızlı bir şekilde devam eden bu süreci, size anne ve çocuk sağlığı hakkındaki tüm bilgilere ışık tutacağız.

Bilindiği üzere gebelik süresi ortalama 40 hafta sürmektedir. Bebeğin fiziki gelişiminde bu süreci 3 farklı dönem halinde inceledik. Bu 3 farklı dönem sırasıyla; 1.,2. ve 3. trimestri dönemi diye adlandırılır.

Trimestri (ilk 3 aylık dönemi kapsar):

Döllenme tamamlandıktan yaklaşık olarak 1 ay sonra embriyo’nun içerisinde yoğun bir kan sistemi çalışmaya başlar. İlk olarak omuriliğin ilk taslağı 4mm. Uzunluğunda oluşur. 2. Ay tamamlandıktan sonra kalp kapakçıkları ile dört odacığı oluşmaya başlar. Genellikle gebeliğin 2.ayında doppler ultrasonografi ile bebeğin kalp atışlarını duymaya başlayabilirsiniz.

Trimestri (ikinci üç aylık dönemi kapsar)

Fetüs yaklaşık olarak 15 cm uzunluğuna ulaşmıştır. Bacaklar, tırnaklar, kollar tamamen şeklini almıştır. Hatta saçlar da bir yandan uzamaya başlar. 5.aya yaklaşıldığında anne karnındaki bebek dış seslere tepki gösterir. Saçtaki renklenmeler belirginleşir ve boy 30 cm.’ye ulaşır.

Trimestri (son dönem)

Bebeğin hayata merhaba diyeceği dönemdir. 7. Ay ile birlikte tat alma duygusu tamamen oluşmuştur. 33 cm ye ulaşan boy ile bebeğin kilosu 3 kilo artış gösterir. Akciğer ve diğer tüm organların gelişimi tamamlanmıştır. Genellikle 15 gün önce ya da sonra doğumun gerçekleşmesi beklense de, ortalama 40.cı haftada doğum artık gerçekleşir.

 

Bir önceki yazımız olan Boşanma Süreci Nasıl İşler? Sonrasında Mutluluğu Yakalamanın Sırları Nelerdir? başlıklı yazımızda Boşanma Depresyonu Nasıl Atlatılır, Boşanma Dilekçesi ve Boşanma Nedenleri hakkında bilgiler verilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
BİR YORUM YAZ