“Edebiyat Sihirli Bir İlaç Gibidir”

“Edebiyat Sihirli Bir İlaç Gibidir”
Haberi paylaşın...

Kadir Has Üniversitesi’nin düzenlediği “Haliç okumaları” nın ikinci konuğu yazar Şebnem İşigüzel oldu İşigüzel: “Yaptığınız iş ne olursa olsun, edebiyatın sizi beslemesine fırsat tanıyın.”

 

Edebiyat tutkunlarının yakından takip ettiği ve heyecanla yeni eserlerini beklediği yazarlar, “Haliç Okumaları” kapsamında Kadir Has Üniversitesi’nin konuğu olmaya devam ediyor. Üniversite’nin Cibali Kampüsü’nde her ay farklı bir yazarı okuyucuyla buluşturan “Haliç Okumaları”nın ikincisi, Yazar Şebnem İşigüzel’in katılımıyla gerçekleştirildi. Yazar, “Gözyaşı Konağı Ada, 1876” romanından 4 sayfalık bir bölümü katılımcılara okudu.

Okumanın ardından 25’inci yılını doldurmaya hazırlandığı yazarlık serüvenini katılımcılarla paylaşan İşigüzel, “İyi bir okurdum, bu durum yazma becerimi hayata geçirmeme yardımcı oldu. Faulkner’ın dediği gibi, ‘İçinizde bir kitap varsa size kimse tutamaz’. Ben de yazarak ve okuyarak hayattaydım, hala da bu şekilde var oluyorum. Yazdığım ilk öyküleri dosya haline getirip ülkemizin en büyük yayınevlerinden birine götürdüm. Boyumu aşan yükseklikte yığınla dosya vardı. Her birini tek tek okuyup, beğendiklerine dönüş yaptıklarını söylediler. Yaklaşık 6 ay sonra beni aradılar ve ‘Hanene Ay Doğacak’ kitabımın yayın süreci başladı” ifadelerini kullandı.

Edebiyatın sihirli bir ilaç gibi olduğunu söyleyen İşigüzel, “Mutlaka bir kitaba sarılın, bir kitaptan bir kitaba atlayarak yolunuzu bulursunuz. Edebiyat hayatın her alanını besler; yaptığınız iş ne olursa olsun edebiyatın size beslemesine fırsat tanıyın. Nereden başlayacağınızı bilmiyor ya da karar veremiyorsanız klasikleri öneririm. Yüzyıllardır yeryüzünde var olan Tolstoy’u, Dostoyevski’yi okuyun. Yaşar Kemal, Orhan Pamuk, Ahmet Hamdi Tanpınar, Aziz Nesin okuyun. Türk edebiyatında var olan muazzam eserleri inceleyin ve edebiyattan uzak kalmayın” dedi.

“Haliç Okumaları heyecan verici”

Yazarların katılımıyla gerçekleşen okuma etkinliklerinin yurtdışında sıklıkla yapıldığını, ancak ülkemizde pek alışık olunmadığını belirten Şebnem İşigüzel, “Haliç Okumaları Türkiye’de pek alışık olmadığımız türden bir etkinlik. Yazarın kendi sesinden, kendi yazdıklarını dinlemek çok keyifli. Heyecan verici bu etkinliğin ülkemizde de başlatılması çok sevindirici. Kalıcı ve sürdürülebilir olmasını diliyorum” dedi.

Okuma etkinlikleriyle ilgili bir anısını anlatan İşigüzel, “Yayınlanan ilk kitabımla bir ödül kazanmıştım. Ödülümle çok görmek istediğim Londra’ya gittim. 20 yaşındaydım. Bir kitapçıda dolaşırken okuma etkinliği yapılacağını bildiren bir afiş gördüm ve katılmak istedim. Salonda 5 kişi vardı. Yazar bu durumdan rahatsız değildi, salon tam dolu da olsa, 1 kişi de olsa okumayı yapacaktı. Japonya doğumlu; ama İngiltere’de büyümüş biriydi. Yazdıkları çok ilginç gelmiş, inanılmaz keyifle dinlemiştim. Üzerinden yaklaşık 25 yıl geçti ancak o günü, o salonu ve o yazarı hiç unutmadım. O yazar bu yıl Nobel ödülü alan Kazuo Ishiguro idi” dedi.

Bir önceki yazımız olan Dikkat! Bu Kitap Çok Kadın İçerir... başlıklı yazımızı da okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ