Mantra nedir ve Mantraların anası: GAYATRİ MANTRA
Mantra dinlemek de, söylemek kadar olmasa da kesinlikle etkili ve faydalıdır.
*Çiğdem Aksoy (Yoga ve Nefes Eğitmeni)
Yoga, varolan en kadim ruhsal öğretidir. Kaynaktır. Yoga dendiğinde olmazsa olmazlar arasındadır ‘Mantra Söylemek ’.
Mantra, dönüştürücü etkisi olan bir ses, hece, kelime ya da kelimeler grubudur. En çok bilineni AUM – (OM ) dur.
Mantralar Hindu, Budist, Jain, Sih kültürlerinde çok yaygındır ve ilk olarak Vedalar ( ilk kutsal yazıtlar ) zamanında ortaya çıkmıştır.
Bilinçaltını tıkanıklıklardan kurtaran güçlü bir araçtır.
Sesle şifa ( arınma ) tüm kadim öğretilerde mevcuttur.
Sanskritçe’de :
Man = düşünce, akıl gibi anlamlar taşır.
Tra = araç, kontrol .
Mantra, Zihni ve 5 duyuyu kontrol etmek anlamına gelir.
Sözlüklerde, meditasyonda konsantrasyona yardımcı araç olarak kullanılan kelime veya ses olarak ta geçer.
Araştırmacılar mantraların İ.Ö.1000’li yıllardan daha eski olduğunu kabul etmektedirler. Araştırmacı Frits Staal’e göre mantralar M.Ö.1000-M.Ö.500 arasında -Orta Vedik dönem- sanat ile bilimin karışımı sonucu geliştirilmiştir.
Hinduizm’de mantralar, Yoga’nın 8 kolundan biri olan Dhyana (meditasyon) sürecine yardımcı olarak kullanılır.
Mantra nağmelerle tekrar edilir. Düşüncede veya sesli tekrarlanabilir.
Mantra söylemek dinsel bir inanışı gerektirmez, herhangi bir dini inanışla çakışmaz.
Günümüzde en çok Kundalini Yoga seanslarında uygulanmakla beraber, Hatha (Temel Yoga ) ve ondan türemiş diğer tüm pratiklerde (Vinyasa, Ashtanga,Yin) seansı sunan eğitmenin tercihine bağlı olarak kullanılmaktadırlar. En yaygın şekli seansların başında ve/veya sonunda 3 kez OM söylemektir; bazen de daha uzun mantralar müzik olarak pratiğe eşlik eden dinletilerdir.
Mantra Japa:
Aynı mantranın belirli sayıda tekrarıyla oluşan pratiktir. Bir mala yani hint tespihlerinde tane sayısı 108 olduğundan çoğunlukla 108 kez tekrar edilmekle Zaman kısa olduğunda mantralar 1,3, 5, 10,28 gibi rakamlarla da tekrar edilebilmektedir.
Mantralar, evrenin dilinin sesleridir. Evrenin herhangi bir akorduna uyum için, o frekanstaki sesi çıkarırız. Örneğin, MAAAAA sesi bizi doğa anayla, feminen güç Shakti ile uyumlarken, güneşin frekansına uyumlanmak istiyorsak, RAAAA sesi çıkarırız.
Belli bir sesi çıkarırken, enerji alanımız bu frekansla tınlar. Bu tınlama ile uyum sağlanır. Enerjimiz, çıkardığımız ses ve düşüncelerimize uyum sağlar. Enerji, doğası gereği kendine uyumlu enerjileri çeker. Enerjimiz nasılsa, çekildiğimiz olaylar ve çevre ona göredir. Realitemizi yaratan özünde enerjimizdir.
Genellikle, kontrol edemediğimiz bilinçaltının, otomatik pilot programlamasına göre enerji (realite ) yaratırız. Mantralar, kendimizi yeniden programlamanın ve yeni düşünce biçimleri yaratmanın araçlarıdır. Mantralar aynı zamanda, zihnimizin değişik kanallarına giriş kodlarıdır. Bilinçli bir şekilde giremediğimiz düşüncelere, hatta daha yüksek bilinç seviyelerine mantralar sayesinde ulaşabiliriz.
GAYATRI MANTRA
Om bhur bhuvah svah
Tat savitur varenyam
Bhargo devasya dhimahi
Dhiyo yo nah prachodayat
OM
Gayatri Mantra hem Hindu’lar hem Budistler tarafından ruhsal (spirituel) aydınlanma kazanmak için kullanılan en önemli ve güçlü araç olarak kabul edilir.
Uzun sürelerle tekrar edilmesi halinde 7 temel Çakra aktive olur ve tüm varoluşla ( 7 ruhsal alem ile ) görünen ve görünenin ötesi ile bağlantı sağlanır; birlik bilinci aktivasyonu gerçekleşir ki bu biz çağımızın metropol insanları için epeyce ve düzenli uygulamayla gerçekleşebilir..
Gayatri’nin kelime anlamı ” geçmiş” şimdi “ve” gelecek’tir.
Gayatri mantra bütün vedaların anası, bütün bilginin kaynağı olarak bilinir.
“Tüm mantralar arasında, ben Gayatri’yim.”
Lord Krishna (Bhagavad-Gita)
Tüm Hindu mantraları içinde en evrenseli olarak kabul edilir. İlk olan (primordial) Güneş’in bilgi ve aydınlatma prensibi olarak tezahür eden evrensel Brahman’ın zikridir. Güneşe karanlığı uzaklaştırması, bizi aydınlatması ve bizi doğru yöne, sevgi, şefkat ve anlayışa yönlendirmesi için seslenilir.
Rig Veda’nın II.Kitabında 62. ilahinin 10.ayetinden alıntıdır.
Beş suratlı bir tanriça olan Gayatri beş duyuyu, beş pranayı kontrol eder ve bu mantrayı söyleyenlerin hayat kaynağını korur.
İnanışa göre Gayatri bütün doğaya can veren kuvvettir, annedir; söyleyeni bütün kötülüklerden korur, pranasını, yaşam enerjisini yükseltir, titreşimlerini yükseltir.
Mantranın orijinali sanskritce olduğu için farklı kaynaklardan farklı açıklamaları, çevirileri vardır ancak özü Tanrı’ya yakınlaşmaya yöneliktir:
Farklı açıklamaları:
‘’Hayatın kaynağı, koruyucu Tanrı, tek ve tüm acılardan uzak, ruhu kötülüklerden özgürleştiren, evrenin içine işlemiş ve her şeyi taşıyan, tüm evreni yaratan ve ona enerji ve mutluluk veren, en mükemmel, en saf ve saflaştırıcı olan ışığa dua ediyoruz ki zihnimiz aydınlansın.”
‘’İlahi Nur’un zat-ı şahanesi üzerine tefekkür edelim. O idrakimizi (bilgi, aydınlanma) arttırsın.’’
‘’ Tüm Alemleri davet ediyorum; Yeryüzü alemini, Astral alemi, Gökyüzü (semavi) Alemini, Ruhsal Denge Alemini, Ruhsal Bilgiler Alemini, Ruhsal Değerler Alemini ve En Yüksek Gerçeklik Alemini. Tüm Alemlerin Nuru, İlahi Yüce Işık, meditasyonumuz sanadır.’’
Mantrayı dinlemek de, söylemek kadar olmasa da kesinlikle etkili ve faydalıdır.
Youtube’da birçok farklı yorumla dinleyebilirsiniz…
Deva Premal’in yorumu favorimdir.
Ruh, zihin, beden seviyesinde arındırdığı gibi, söylenen, çalınan mekanı da arındırır, frekansı yükseltir.
Hayatınıza alın ve gelişmeleri izleyin…
Nihayetinde hayat bir oyunsa, oyun oynamak gerekir.
Bir önceki yazımız olan Cemalnur Sargut: “Kalbiniz sağır olmasın” başlıklı yazımızı da okumanızı öneririz.
Anladığım kadarıyla mantra çok etkili, ben şahsen daha denemedim ancak bir çok tavsiyeyi aldım, bu ara içinde artık bende denemeye başlayacağım.
Merhaba,mantraları bilinçli okumak gerekiyor sanırım peki bunları okumak için 108 kez olması dışında belirli saatler olması gerekiyor mu ? Bir de kaç gün boyunca okumak gerekiyor acaba ?