Migreni Kafanıza Takmayın!

Migreni Kafanıza Takmayın!
Haberi paylaşın...

Halk arasında “şiddetli baş ağrısı” olarak bilinen migrenin en önemli belirtisi, bireyin gündelik yaşamını sürdürmesini engelleyen ve zaman zaman onu yatak istirahatine mecbur bırakabilen şiddetli baş ağrısıdır.

Migren Nedir?

Baş ağrısının ataklar halinde ortaya çıkmasına migren denilmekle birlikte, bazı migren hastalarında bu ataklar yılda birkaç kez, bazılarında ise sıklıkla görülmektedir. Migreni sıradan baş ağrısından ayıran en önemli özellikleri, beraberinde mide bulantısı, ses ve ışığa karşı hassaslaşmayı getirmesidir. Oldukça şiddetli olabilen bu ağrılar ve rahatsızlıklar nedeniyle gündelik işlerin yapılması aksamaktadır.

 

Migren Neden Olur?

Migrenin nedenleri arasında en başta genetik faktörler bulunmaktadır. Ailede bir kişide migren varsa başka bir aile üyesinde de görülme ihtimali yaklaşık %40’tır. Migren ağrılarının bir diğer nedeni de hormonal değişimlerdir, bu nedenle migren kadınlarda daha fazla görülmektedir. Kadınlar erkeklerden 3 kat daha fazla migren ağrılarına maruz kalmakta, özellikle adet dönemlerinde migren ataklarının görülme ihtimali artmaktadır.

 

Migrenin Belirtileri Nelerdir?

Migrenin en büyük belirtisi, bireyin gündelik yaşamını sürdürmesini engelleyen ve zaman zaman onu yatak istirahatine mecbur bırakabilen şiddetli baş ağrısıdır. Migrende baş ağrısı genellikle tek taraflı olmaktadır. Bir taraftan diğer tarafa yer değiştirebilen bu ağrı, özellikle bir tarafa daha çok meyilli olabilmektedir. Baş ağrısı şakaklarda, göz çevresinde, alında ve kulak arkasında kendisine yer bulmaktadır. Migren ile beraber ışığa ve sese aşırı duyarlılık, duygu durumunda değişim, konsantrasyon bozukluğu, düşünme eyleminde yavaşlama, iştah artışı veya iştahsızlık, kelime bulmakta zorlanma, konuşurken güçlük yaşama, kabızlık veya ishal hali de sıklıkla gözlenmektedir.

 

Migrenin Tetikleyicileri Nelerdir?

Migren tetikleyicileri kişiden kişiye, durumdan duruma değişiklik göstermektedir. Aynı kişinin migreni, farklı ataklarda farklı nedenler tarafından tetiklenmiş olabilmektedir. Bu nedenle tüm tetikleyiciler konusunda bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Bazı yiyecekler, öğün atlamak, yeterince su tüketmemek, düzensiz uyku (az ya da çok uyumak) migren tetikleyicileri arasında sayılabilmektedir. Bunun yanında çevresel koşullar da migren atakları için tetikleyici olabilmektedir. Çok parlak olan ışıklar, yanıp sönen lambalar ve rahatsız edici kokular baş ağrısı ataklarının başlangıcı sayılabilmektedir.

Migren ağrılarını hafiflettiği kanıtlanmış yiyecekler bulunmasa da çikolata, fıstık ezmesi, kakao, kuru fasulye, çeşitli deniz ürünleri, sakatatlar, alkollü içecekler, konserveler, asitli içecekler, incir, kuru üzüm ve muz gibi besinler migreni tetikleyebilen yiyecekler arasında bulunmaktadır ve bu yüzden bunların tüketiminde dikkatli olunması gerekmektedir.

 

Migren Tedavisi Nasıl Olur?

Tedavide ilk süreç hastanın şikayetlerinin doktor tarafından değerlendirilmesi ve bunun sonucunda hastaya klinik olarak bir tanı konulmasından oluşmaktadır. Beyinde bulunabilecek bazı hastalıklardan şüpheleniliyorsa yapılması gereken ilk şey, bu hastalıkların var olmadığını kanıtlamaktır. Bu nedenle beyin tomografisi çekilebilmektedir. Doktor kontrolü altında hastanın, migreni tetikleyen bazı unsurları bırakması sağlanarak ve ilaç tedavisi yapılarak migren ataklarından tamamen kurtulması amaçlanmaktadır.

Bir önceki yazımız olan Karbonhidrat cildi yaşlandırıyor başlıklı yazımızda akne tedavisi, akne tedavisinde beslenme nasıl olmalı? ve cilt hastalıkları hakkında bilgiler verilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ