Perihan Onat: Her Kadın Güçlüdür, Yeter ki Farkına Varsın…

Perihan Onat: Her Kadın Güçlüdür, Yeter ki Farkına Varsın…
Haberi paylaşın...

Perihan Onat, hayat hikayesini ve hayatındaki zorluklarla nasıl başa çıktığını “Ben Güçlü Bir Kadınım” adlı kitapta anlattı. Onat, kitabını mücadele etmekten korkan kadınlara iham olsun diye yazdığını belirtiyor:  “Bir kadın bile ilham alsa önemli” diyor.

 

Perihan Onay aydın bir kadın, Kilis doğumlu, babasının demir yollarındaki işi nedeniyle farklı şehirlerde yaşadıktan sonra eğitimini İzmir’de tamamladı. Hayatında yaşadığı çalkantılı bir dönemin ardından özel bir bankada iki yıl çalıştı, ardından İzmir Defterdarlığı, Basmane, 9 Eylül Vergi Daireleri ile en son Vergi Denetmenleri Başkanlığı bürosunda servi şefi olarak görev yaptı. Bu arada Fransız Kültür Derneği’nin akşam kurslarına katılarak sertifika aldı. 1996 yılında da emekli oldu.

Perihan Onat, hayatı boyunca edebiyata, kitap okumaya, yazmaya meraklıydı. Şiirleri dergi ve gazetelerde yayınlandı. Hikaye denemeleri yazdı. Birkaç sene önce de hayatını kağıda dökmeye başladı. Daha sonra da hikayesini kitap olarak çıkardı. “Ben Güçlü Bir Kadınım” adlı kitapta evlendikten sonra başına gelenleri ve iki çocuğu için gösterdiği fedakarlıkları, hayata yeniden başlama mücadelesini anlattı.

Biraz kitabınızı anlatır mısınız?

Kitabımda evlendikten sonra hayatının nasıl değiştiğini ve hayatımdaki zorlukları iki çocuğumla beraber nasıl atlattığımı anlattım. Kısaca bahsedeyim. Eşimle evlendiğimde çalışmıyordum. Eşim subay olduğu için farklı illere tayini çıkıyordu ve ben ailemden uzaktım. Evlendikten birkaç sene eşim beni aldattı, sarsıntılı bir dönem geçirdik ben ailemin yanına döndüm. Sonra tekrar uğraştı eve döndüm ama tekrar aynı şeyleri yapınca evden ayrıldım. Ama çocuklarımı benden kaçırdı yıllarca çocuklarla ilgili bana eziyet çektirdi. Babamla çok uğraştık ve çocuklarımı alarak İzmir’e ailemin yanına geldim. Tabii kitapta bunlar çok ayrıntılı olarak var. İki küçük çocuğumla yeni bir hayata başladım, hiç iş tecrübem yoktu ama iş aradım, buldum, kendimi gösterdim ve hep kendimi geliştirdim. Çocuklarımı okuttum.

 

Bütün bunlar olurken pes ettiğiniz zamanlar oldu mu?

Hayır ben kendime çok inandım ve hayat da bana yardım etti, iyi insanlarla karşılaştım, destekleyen yöneticilerle çalıştım.

Bir  hayat hikayesi bir başkasını motive edebilir… Siz hayatı zor geçen kadınlara neler demek istersiniz?

Özellikle kız evladı olan anne ve babalara seslenmek isterim. Kız çocuklarını okutmayıp, evlendiren anne babalara, bırakın önce kızlarınız büyüsünler, okusunlar ve kişilikleri gelişsin. Kız çocukları özgür iradeleriyle kendi kararlarını kendileri versin demek isterim. Kadınlara da Gücünüzün farkında olun, yeter ki bir adım atmaya karar verin. Gerisi bu karardan sonra gelir. Siz güçlüsünüz, demek isterim. Kadınlarımızın, güçlü olduğu takdirde her zorluğu yenebileceklerine inanıyorum. Ben çok acı çektim, yılmadım, yıkılmadım. Kız çocuklarımızın kararlarına saygı duymayı, kimseye muhtaç olmadan çalışarak hayatını kazanan bir birey olmaları gerektiğini düşünerek yazmaya başladım.

Çok teşekkür ederiz…

Bir önceki yazımız olan Ayça Güçlüten'den 3. Kitap: Disko Topu başlıklı yazımızı da okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ