Sırt Ağrısının Nedenleri Ve Tedavisi?

Sırt Ağrısının Nedenleri Ve Tedavisi?
Haberi paylaşın...

Sırt Ağrısının Nedenleri Ve Tedavisi?

Sırt Ağrısı

Omurga Lumbago olarak da nitelendirilen alt sırt ağrısı her 5 kişiden 1’ini hayatlarının bir döneminde etkiler. Çoğu durumda ağrı birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilir ancak bazı durumlarda daha uzun sürebilir ve nüksedebilir. Sırt ağrısı birden bire ortaya çıkıp şiddetli (akut) olabilir veya zamanla gelişip daha uzun süreli sorunlara (kronik) neden olabilir.
Sırt, kenarları şoku emen diskler (intervertebral diskler) ile çevrili 24 kemik (omurga), omurga ve diskleri bir arada tutan bağlar, kasları omurgaya bağlayan tendonlar, omurilik ve sinirler ile kaslardan meydana gelen karmaşık bir yapıdır.
Sırtın alt tarafı, bel bölgesi L1 den L5’e kadar adlandırılan 5 omurdan oluşur. Bu bölge vücudun üst tarafının (artı taşınan herhangi bir ağırlık) tüm ağırlığını taşır ve ayrıca özellikle eğilme, bükülme ve yükselme anında daimi bir stres altında olur.
Alt sırtın karmaşık yapısı sırtın herhangi bir yapısına gelebilecek oldukça küçük miktarda herhangi bir zararın bile epey ağrı ve rahatsızlığa sebep olabileceği anlamına gelir. Alt sırtta ağrı olması bağ, tendon, disk veya kaslara baskı olduğunun belirtisidir.
Çoğu durumda sırt kendini iyileştirir ancak şiddetli ve sürekli durumlarda doğru teşhis konulabilmesi ve uygun tedavinin sağlanması açısından tıbbi yardım almak gereklidir.

Nedenler

Çoğu alt sırt ağrısı, ciddi yaralanma veya hastalıktan değil de burkulma, kas zorlaması, küçük yaralanmalar, sinir sıkışması veya tahriş olması gibi nedenler sebebiyle oluştuğundan ‘genel’ şeklinde ifade edilir. Hamilelik döneminde veya stres, virüs enfeksiyonu, böbrek enfeksiyonu veya uyku bozukluğu nedeniyle de oluşabilir.
Sırt ağrısına uygunsuz eğilme, eşya kaldırma, bükülme, öksürme, aksırma, kas gerilmesi, aşırı gerilme veya ara vermeden uzun süre araç kullanma gibi gündelik faaliyetler de neden olabilir. Evde, işte veya araç kullanırken yaşanan kazalar da (sarsıntı da dahil) temel nedenlerdir.
Ciddi sırt ağrısının en bilinen şekli, bir veya daha fazla omurga diskinin yırtılması veya şişmesiyle birlikte içteki jölemsi dokunun (nucleus pulposus) diskin yanından geçen sinir köklerine veya omuriliğe baskı yapması sonucu meydana gelir. Bu durum genelde ‘disk kayması’ olarak bilinir ancak ‘ileri kaymış’ (şişmiş) disk veya ‘fıtıklı’ (yırtık) disk denmesi daha doğrudur; çünkü disk göbeği kaymaktan çok sızıntı yapar ve bu da sırt ağrısının yanı sıra siyatik sinirlerin tahrişi nedeniyle kalça, uyluk ve bacakta da ağrılara sebebiyet verir. Diskler genellikle yaşla birlikte veya bir yaralanmanın ardından kurur ve dejenere olur. Bu da disklerin daha az esnek olmasına ve omurgayı eskisi gibi koruyamamasına neden olur; bu nedenle yaşlı insanlarda ve özellikle de sabahları ortaya çıkan ağrı ve sertliğin en bilinen nedenidir (kemik erimesi ile birlikte).
Sürekli alt sırt ağrısı doğuştan gelen belkemiği kusurları, kemik hastalıkları, tümör, pelvik iltihap hastalıkları, doğuştan gelen kusurlar ve prostat gibi diğer birtakım ender rastlanan durumlar nedeniyle de oluşabilir.

Teşhis

Teşhis, semptomlar ve fiziksel muayene ile yapılır. Şüphelenilen disk sorunlarına yönelik olarak daha doğru bilgiler sağlamak amacıyla röntgen ışınları, bilgisayarlı tomografi taraması (CT veya CAT taraması) veya magnetik rezonans görüntüleme taraması (MRI) önerilebilir.

Tedavi

Alt sırta yönelik olarak önerilen tedaviler arasında:
reçetesiz satılan ağrı kesicileri kullanmak;
iltihap önleyici ilaçları ve güçlü ağrı kesicileri kullanmak (öncelikle doktorunuza veya eczacınıza danışın);
her zamanki faaliyetlerinize olabildiğince devam etmek;
deneyimli bir osteopat, kiropraktör, fizyoterapist veya akupunktur uzmanı tarafından uygulanan tedavi de işe yarayabilir ancak incelemeler hareketli kalmaya yönelik verilen tavsiyelerin hafif ağrılar için alınan fizyoterapi kursu kadar yararlı olabileceğini ortaya koymuştur;
işinize devam etmek veya işinize mümkün olduğunca çabuk geri dönmek;
iki günü geçmeyecek yatak istirahatı, fazlası ters tepki yapabilir;
kasları güçlendirmek ve vücut duruşunu iyileştirmek amacıyla egzersiz yapmak;
ilk iltihabı azaltmak amacıyla soğuk (havluya sarılı bir torba donmuş bezelye) uygulama yapmak;
birkaç günden sonra kas ağrısını hafifletmek için sıcak uygulama (ısıtıcı yastık veya sıcak duş);
ultrason iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Birkaç ciddi vakada yırtılmış veya dışarı çıkmış diskin onarılmasını kapsayan mikrodisektomi gibi cerrahi müdahaleler önerilebilir.

Hastalığın Önlenmesi

Sırt ağrısından kaçınmak için sırtınızdaki yoğun baskı ve zorlamaları en aza indirmeli ve sırtınızın sağlam ve esnek olmasını temin etmelisiniz. Ayrıca belli dönemlerde sürekli nükseden sırt ağrılı hastalar için aşağıdaki öneriler de geçerlidir:
aşırı kilolardan kurtulmak,
sırtı ve mide kaslarını geliştirmek amacıyla güçlendirici egzersizler yapmak,
iyi bir vücut duruşu benimsemek,
uygun bir yatak ve döşek temin etmek,
ağır taşırken doğru tutma ve kaldırma,
aniden güç harcamadan veya kas zorlamasından kaçınma,
stres, anksiyete ve tansiyonu azaltmak veya azaltmaya çalışmak ve
düzenli egzersiz yapmak (sırt ağrısı sorunu yaşayan kimseler için yürüyüş, yüzme ve gerilme iyi gelebilir).

Kaynak: İLAÇ REHBERİ

Bir önceki yazımız olan Makyajda Fondöten Seçimi Nasıl Olmalı ? başlıklı yazımızda Beyaz Tene Uygun Fondöten, Cilde Uygun Fondöten ve Cilt Rengine Uygun Fondöten Nasıl Seçilir hakkında bilgiler verilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 16 YORUM
  1. Gülçin Karaağaç dedi ki:

    aynı sorunlar bendede var.boyundan başlayıp belime kadar iniyor ağrı sürekli ağrım oluyor.

  2. Esra Yıkılgan dedi ki:

    Aynı sorunlar bende de var yatamıyorum agrilardan belime kadar iniyo ağrı yol yürüdüğüm zaman işkence

  3. Yeliz Beler dedi ki:

    aynı sorunlar annemdede var ayakta fazla duramıyor kendini yataga atıyor sürekli ayakta durmak ve yürümek işkence geliyor diyor bana

  4. Melike Avcı dedi ki:

    Bu problemleri bende yaşıyorum belime ve bacaklarıma vuruyor ağrısı artık …

  5. Müberra Laçin dedi ki:

    Bendede var bu sorunlar agri kesici vs gidermeye calisiyorum ama pek fayda goremiyorum.yazı cok faydalı tesekkurler renklikadinlar.com

  6. Aylin Kaba dedi ki:

    Maalesef bende çoğu kişi gibi bu dertten muzdarabim yanlış oturma bozuklularından dolayı ve yanlış hareket ağır kaldırma hep dikkatsizlik sonucu başımıza geliyor daha dikkat etmeye çalışacağım bundan sonra faydalı bilgiler edindim sayenizde teşekkürler sevgiler.

  7. Leman Özkan dedi ki:

    Bilgi için teşekkürler.

  8. Gülten Durak dedi ki:

    benimde sırt ağrılarım var yanlış hareketlerle bel fıtığı başlangıçı oldum oturup kalkmalarımıza dikkat edelim sayenizde bilgiler ediniyoruz teşekkürler

  9. Sibel Yalçınkaya dedi ki:

    Faydalı bilgiler için teşekkürler bendede sırt ağrıları çok oluyor yanlış haraket yapmamaya özen göstermeye çalışıyorum.

  10. Ayşe Nazlı Çiloğlu dedi ki:

    Sırt ağrısı problemim var. Çok faydalı bilgiler teşekkür ederim

  11. semra yılmaz akcelep dedi ki:

    sırt ağrısı günümüzde herkeste var olan bir ağrı bu güzel bilgi için teşekkürler

  12. Nevin Özay dedi ki:

    faydalı bilgiler tşkr .güzel bir yazı olmuş

  13. serpil çulluk dedi ki:

    zaman zaman bendede oluyor güzel bilgiler için tşk ederim

  14. Zeynepsu Mine Özemet dedi ki:

    Bende de fıtık sorunu var. Çok ciddi acı veriyor. Konu hakkında farklı bilgiler de verebilirseniz çok sevinirim.

  15. Hatice Çetin dedi ki:

    Bilgiler harika , teşekkürler . Çok zor bir durum orası da bir gerçek..

  16. Ayşe Serpen dedi ki:

    bilgiler için teşekkür ederim

BİR YORUM YAZ