Elif Uras’ın Monografisi İnternette…

Elif Uras’ın Monografisi İnternette…
Haberi paylaşın...

Elif Uras’ın farklı coğrafyaların kültürel izlerinden beslenerek tasarladığı mekana özgü yerleştirmesiyle sanatseverleri büyülü bir yolculuğa çıkardığı ‘Kaynak’, sergilendiği Galata’da yoğun ilgiyle sona erdi. ‘Kaynak’ı görme fırsatı bulamayanlara, sanatçının web sitesinden mekana özgü yerleştirmeyi 360 derece gezebilme imkanı sağlanıyor. 

 

Galerist öncülüğünde ve Kale Grubu desteğiyle hayata geçen yerleştirme ile sanatçının son yıllardaki üretimini belgeleyen kapsamlı monografi, 24 Kasım-30 Aralık tarihlerinde Galata Rum Okulu’nun yanındaki tarihi mekanda sanatseverlerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.

30 Aralık 2018’de sona eren ‘Kaynak’ı görme fırsatı bulamayanlara, web sitesinden mekana özgü yerleştirmeyi 360 derece gezebilme imkanı sağlanıyor. Aynı zamanda Elif Uras’ın ilk monografisinin Türkçe ve İngilizce olarak yayınlandığı sitede sanatçının eserleri yakından incelenebiliyor.

“Farklı kültürel referans ve ‘kaynak’lardan besleniyorum”

Kaynak ve ilk monografisinin gördüğü yoğun ilgiden memnun olduğunu ifade eden Elif Uras, uzun süredir uğraştığı seramik malzemeyi resimle ilişkilendirdiği çalışmalarıyla ilgili şunları söyledi: “Mozaik çinilerden oluşan bir duvar, çeşme işlevi gören seramik tanrıça heykeli ve yine aynı malzemeden üretilmiş çerçevelere yerleştirdiğim desenlerden meydana gelen Kaynak’ı, seramikle olan mekansal denemelerin bir uzantısı olarak görüyorum. Örneğin yaklaşık 2 bin 500 mozaik parçayı bir araya getiren paneli, Çinili Köşk’ün dış cephesinden yola çıkıyor. İznik seramik geleneği, modern resim, antik Çin ve Yunan heykelleri gibi farklı kültürel referans ve ‘kaynak’lardan besleniyorum. Aynı zamanda onları harmanlıyor, bunu yaparken yeni bir dil araştırıyorum. Kaynak ismiyle yakından incelediğim diğer sanatsal üretimlere işaret ederken, yeni işlerimde seramikle ilişkilenen su ve ışık gibi doğal kaynakları da akla getiriyor” dedi.

‘‘Elif Uras’ın tüm dünyaya kalıcı bir eser bıraktığına inanıyorum”

Kale Grubu’nun, kültür ve sanata verdiği destekle, hem seramik sanatını sahiplenmeyi hem de sanatçıları sürdürülebilir şekilde desteklemeyi misyon edindiğini belirten Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, “Bizim Türkiye’nin geleceğinde yeni başarı hikâyeleri oluşturma isteğimiz var. Önceliğimiz özgün işler yapmak, yaratıcı ve ilham verici projelerin içerisinde olmak ve buna hevesli kişi ve toplulukları cesaretlendirmektir. Bu yıl da Kale Grubu olarak, bu topraklarda yetişmiş, yurtdışında da başarılı çalışmalara imza atmış çağdaş sanatçımız Elif Uras’ı özgün bir proje ile desteklemenin heyecanı ve mutluluğunu yaşıyoruz. Eş zamanlı olarak, değerli yazarların katkılarıyla Uras’ın sanatsal kariyerine ışık tutan ilk monografisinin, hem Türkiye’de hem de yurtdışında sanatseverlerle buluşturulmasına aracılık etmeyi çok önemsiyoruz. Yaşadığımız coğrafyanın geleneksel izlerini günümüze taşıyan sanatçımızın, bu kitapla tüm dünyaya kalıcı bir eser bıraktığına inanıyorum” diye konuştu.

Elif Uras hakkında…

Elif Uras sanatsal çalışmalarını New York ve İstanbul’da sürdürmektedir. Solo sergileri arasında, Déjà Vu (The Box, Pippy Houldsworth Gallery, Londra, 2017); Hayal Meyal (Galerist, İstanbul, 2016); Nicaea (Aldrich Güncel Sanat Müzesi, Connecticut, 2015); Panorama Pasajı (Galerist, İstanbul, 2008); Drawing Disconnect (Kirkhoff, Kopenhag, 2008); The Occidentalist (Smith-Stewart, New York, 2007); Industry (GAVLAK, West Palm Beach, 2006); Private Collection (Kenny Schachter/ROVE, New York, 2004) ve Ne İstersen (Galerist, İstanbul, 2004) sayılabilir. Uras’ın eserleri, MoMA PS1, Salon 94, 9. Şangay Bienali, Proje 4L/Elgiz Güncel Sanat Müzesi ve Pera Müzesi’nde sergilenmiştir ve Metropolitan Sanat Müzesi, Ringier Koleksiyonu, Zürih ve Collezione Maramotti, Reggio Emilia gibi koleksiyonlarda yer almaktadır. Uras, Brown Üniversitesi’nde iktisat ve uluslararası ilişkiler, Columbia Üniversitesi’nde hukuk eğitimi almıştır. School of Visual Arts’taki sanat eğitiminin ardından 2003’te Columbia Üniversitesi sanat yüksek lisansını tamamlamıştır.

Bir önceki yazımız olan Gülcan Sarıoğlu: Müziksiz ve Resimsiz Hayat Düşünemiyorum başlıklı yazımızı da okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ