Yeni Doğan Bebeklerin Psikolojisi
Yeni Doğan Bebeklerin Psikolojisi
Yaşadığımız dünyada her gün binlerce bebek hayata merhaba diyor. Dünyaya geldikleri gün ile beraber şaşkın ve tedirgin olan bu bebekler ana rahminde yaşadıkları güven duygusunu dışarıda da yaşamak isterler. Peki bizler neler yapmalıyız?
Öncelikle anne eğer sağlık problemi yaşamıyorsa bebeğinin yanından ayrılmamalı, onunla duygusal bağı koparmamalıdır. Anne bebeğiyle konuşmalı, onun yanında olduğunu hissettirmelidir. Bebeğin uyku problemlerini iyi analiz etmeli, anlayışla geçiştirmelidir. Çünkü bebeklerin ilk zamanlarda zaman kavramı yoktur ve ne zaman uyuması gerektiğini haliyle bilemez. Bebekler, beslenme, alt değiştirme, uyku gibi ihtiyaçlarının hemen karşılanmasını isterler. Ağlayarak bunu ebeveynlerine anlatabilen bebekleri iyi anlamalı, bebeklerimize karşı sakin tavrımızı korumalıyız. Bizim kaygılı olmamız bebeğinde ilk aylardaki psikolojisini etkiler. Baba kavramı bebeğin en ihtiyaç duyduğu kavramlardan birisidir. Babalarında bebekleriyle iletişimi önemli olup, bebeğe yakın olabilecek işlere, örneğin alt değiştirme gibi işlerde bulunması önerilir.
Sonuç olarak bizlere ihtiyacı olan bebeklerimize güven duygusunu ilk günden itibaren aşılamalıyız.
Bir önceki yazımız olan Okul Öncesi Eğitim başlıklı yazımızda Eğitim Programı, Evde Eğitim Nedir? ve Evde Eğitim Planı hakkında bilgiler verilmektedir.